maandag, 31 augustus 2015 02:00

Bee-ware: Bijenspel voor echte fans!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Meer inzicht hebben over het werk dat bijendoen en hier uiteindelijk meer bewondering voor hebben.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Baloe is gek op honing en heeft bij de Talaab poel een bijennest ontdekt. Hij heeft een imker gevraagt om voor hem de honing er uit te halen.

Verhaallijn

In een korf hier ver vandaan leeft een bijenvolk. Alles gaat zijn gewone gangetje, maar er wacht een vreselijk onheil voor de bijenkorf. De imker is namelijk onderweg om alle duurgemaakte honing te stelen. De stervende bijenkoningin geeft op het einde van haar leven de fakkel door aan haar gedoodverfde opvolgster.

De nieuwe bijenkoningin beslist om eindelijk in opstand te komen tegen de imker en de honing voor de bijen zelf te houden. Er is zijn echter enkele problemen. Door het slechte seizoen hebben de bijen amper eten gekregen en zijn de jonge bijen niet sterk genoeg om een angel te ontwikkelen. Ze moeten dus eerst voldoende bijenvoer eten om een angel te krijgen. De imker is immers niet bang van de bijen zolang ze niet kunnen steken. Ondertussen moet de honingproductie onverminderd doorgaan want zonder honing kunnen ook de bijen niet overleven. Eens de bijen voldoende bijenvoer gemaakt hebben kunnen ze ervan eten en de imker te lijf gaan! Eens de imker gestorven is, vieren de bijen feest als nooit voorheen en zijn ze dolbij.

Spellijn

Rollen

 • De koningin wordt verkozen in het begin van het spel door de adviseur van de koningin. Er is helaas geen democratie in bijenland. De eerste koningin sterft een tragische dood, haar opvolgster wil de imker bestrijden!
 • De adviseur van de koningin en leider van de raad van de raat is een spelbegeleider.
 • De raad van de raat wordt verkozen eens de koningin gekozen is. Zij zijn met 3 en hebben een doorslaggevende stem in het beleid van de korf.
 • De verkenners speuren het bijenland af op zoek naar ingrediënten voor de honing en het bijenvoer. Ze kunnen niets dragen want ze zijn te zwak. Ze verwittigen de werkers wel waar de producten staan.
 • De soldaten zijn de enige bijen die een angel hebben. Zij verdedigen de werkers die op zoek gaan naar de ingrediënten voor de honing en het bijenvoer. De imker is doodsbang van hen!
 • De werkers hebben potjes rond hun handen gebonden en daarin vervoeren ze de ingrediënten die ze vinden in bijenland.
 • De voedsters maken de honing en het bijenvoer aan de hand van de geheime recepten van de koningin.
 • De imker (spelbegeleider) gaat op zoek naar de bijenkorf maar vindt die maar niet doordat ze goed verborgen is. Hij/zij is doodsbang van bijen met een angel want hij is allergisch. Als hij gestoken wordt, dan verandert hij in een standbeeld voor minstens 1 minuut. Hij draagt beschermende kledij maar die beschermt niet alles.

Verkleden

Iedereen kleed zich volledig zwart, dan doen we er met bruine tape strepen over. Soldaten krijgen een angel (stuk pvc buis). Werkers krijgen potje rond hun enkels (om dingen te kunnen transporteren en toch nog vliegen). Koningin wordt als koningin verkleed met kroon en al!

Aankomst

De voedsters worden opgesloten in hun veel te klein hok. De bijen mogen op de heilige raat om de verkiezing en openingspeech van de koningin te horen.

Kennismaking

Het gewone leventje begint: de verkenners gaan op zoek naar ingrediënten, de werkers gaan ze ophalen onder bescherming van de soldaten en de voedsters worden ingelicht over de recepten die ze moeten brouwen.

Midden

Speech koningin met de boodschap dat er nog langer en harder moet gewerkt worden. Er wordt van 1 bij de angel afgenomen omdat ze betrapt werd op luiigheid, dit is hetzelfde als een executie.

Afronding

De bijenpap raakt klaar en iedereen kan ervan eten, iedereen krijgt een angel en de imker wordt aangevallen. Iedereen is dolbij.

Spelimpulsen

 • De imker heeft een grote rol, hij moet het spel spannend houden. Eventueel kunnen er zelfs twee imkers zijn.
 • Meer bijen krijgen een angel.
 • Er is een ingrediënt te kort voor de honing.
 • De kaart klopt niet.
 • De bijenkorf wordt ontdekt.
 • De koningin sterft en moet begraven worden in het bijenmausoleum.
 • De imker vangt bijen met een netje.

bron: Chiro

Voorbereidingstijd

Meld dat iedereen in het zwart moet komen. Materialen verzamelen.

Benodigd materiaal

 • Pcv buizen / tape (angels voor soldaten)
 • Jampotjes / tape (werksters)
 • Kroon es (koningin)

Tips

Koppel dit spel aan de nationale imkerdag en ga bij een imker op bezoek.

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 3890 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:14
Meer in deze categorie: « Droom van een huis Gave groep »
Log in om reacties te plaatsen