dinsdag, 25 februari 2020 12:37

Levend stratego: Afval

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In spelvorm de kinderen informatie verschaffen over hoe lang materialen in de natuur blijven zwerven als deze niet recycled wordt. We zouden het liefst zo veel mogelijk recyclen om zo min mogelijk de natuur te belasten. Er verdwijnt momenteel nog een groot deel van het opgehaalde afval in de verbrandingsoven. Recyclingbedrijven verwachten dat in 2025 meer dan 90% van het afval niet meer de verbrandingsoven in zal gaan maar op de juiste wijze recycled kan worden. Mits het afval natuurlijk een recyclingbedrijf bereikt en niet in de natuur rondzwerft.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Marala ziet aan de oever van de Talaab poel en bij de paden er rondomheen wel eens afval liggen. Als je het niet op zou rapen om te laten recyclen, hoe lang zou het afval dan blijven liggen? We zouden het liefst zo veel mogelijk recyclen om zo min mogelijk de natuur te belasten. Er verdwijnt momenteel nog een groot deel van het opgehaalde afval in de verbrandingsoven van Haveli. Daarom gaan we op zoek naar het “lopend vuurtje” (een kaartje / speler per team).

Thema introductie algemeen

We zien allemaal wel eens afval op straat of aan de waterkant liggen. Als je het niet op zou rapen om te laten recyclen, hoe lang zou het afval dan blijven liggen?  We zouden het liefst zo veel mogelijk recyclen om zo min mogelijk de natuur te belasten. Er verdwijnt momenteel nog een groot deel van het opgehaalde afval in de verbrandingsoven. Daarom gaan we op zoek naar het "lopend vuurtje."

Het spel

Stel van te voren twee posten vast.

De groep kinderen wordt verdeeld over twee gelijkwaardige groepen. Elke speler ontvangt voor de start van het spel een kaartje die een rol weergeeft. De kaarten lopen van 1 tot 10, waarbij hogere kaartjes meestal meer waard zijn dan lagere kaartjes. Een van de spelers per team is “het lopend vuurtje”. Deze speler mag niet tikken, maar als deze getikt wordt is het spel klaar.

Nadat beide partijen de kaarten hebben uitgedeeld aan de deel-nemers wordt er een startsignaal gegeven. Alle spelers proberen dus zoveel mogelijk te tikken om “het lopend vuurtje” te vinden.

Wanneer er getikt wordt, laten beide spelers hun kaartje goed zichtbaar zien. Is je kaart hoger, dan neem je de kaart van de ander in, is je kaart lager, dan geef je je kaart af en haal je een nieuwe kaart op je eigen post. In geval van een gelijkspel mag er gekozen worden:

 • beide spelers met hun kaartje mogen verder gaan,
 • of ze hun kaartjes uitwisselen en beiden om een nieuwe moeten,
 • of een spelletje steen-papier-schaar zullen spelen.

Bron

scouts4science

Benodigd materiaal

 • Download de Levend stratego variant en print deze uit. (12 A4-tjes voor 108 kaartjes)
 • Druk eventueel een extra set af als je een erg grote groep hebt.

Veiligheid

 • Stel van te voren vast wat de grenzen van het terrein zijn.
 • Zorg voor een terrein waar de kinderen veilig kunnen rennen zonder indringers of al te veel oneffen ondergronden.
 • Zorg dat de lopende spelleiders allen een deel van het spelbos 'beheren'. Zo kan bij ongelukjes snel worden ingegrepen.
 • Neem evt een EHBO-setje en coolpack mee.

Tips

 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 14 Bescherming van zeeën en oceanen.
 • Als je de kaartjes Lamineerd heb je de eerste keer veel werk maar daarna nog jaren plezier van.
 • De posten kunnen eventueel strategisch kaartjes uitdelen.

Aanvullende informatie

Lees 2450 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 10:46
Log in om reacties te plaatsen