zondag, 17 november 2019 14:44

Het voedselbonnen koffertje (inscape room)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In de tweede wereld oorlog was er voedselschaarste. Daarom ging veel (eigenlijk al het) voedsel op de bon. Probeer de voedselbonnen van vandaag te pakken te krijgen.

Beschrijving van de activiteit

In de tweede wereld oorlog was er voedselschaarste. Daarom ging veel (eigenlijk al het) voedsel op de bon. Probeer de voedselbonnen van vandaag te pakken te krijgen, maar hiervoor moeten codes gekraakt worden. In een ruimte of op een plein staan enkele koffers in elkaar die elk gesloten zijn met een slot. Het is de bedoeling om de sleutel te vinden vaan de laatste koffer waarin bonnen zitten voor het eten.

Bij binnenkomst word dit nummer op de tv / laptop gedraai ter introductie.

Hierna krijgen de deelnemers allemaal een (lege) voedselbonnen kaart en een blinddoek. In die kaart is in braille te voelen wat de eerste cijfercode is.
Code slot 1: 1944

In de eerste doos zit een boodschappenbriefje, een paar reclame folders en een rekenmachine. De artikelen van het boodschappenbriefje bij elkaar opgeteld is de tweede code voor het cijferslot.
Code slot 2: 3850

In de volgende koffer zit een papiertje met 4 vragen. Het antwoord op elke vraag is een land die geholpen heeft bij de bevrijding van Nederland (het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger). In de kamer hangen vlaggetjes van verschillende landen. Op elk vlaggetje staat op de achterkant een getal. Deze getallen vormen (in volgorde van de vragen) samen de cijfercode van het volgende slot.

 • UIt welk land kwam de eerste niet Italiaanse paus? Polen (Duitse en Tsjechische vlag als tegenhanger)
 • Welk land werd in 1492 door een Nederlander ontdekt? Amerika (Australische en Nieuw Zeelandse vlag als tegenhangers)
 • De inwoners van welk land drinken de meeste thee? Engeland (Chinese en Japansse vlag als tegenhanger)
 • Welk land heeft de meeste meren te wereld? Canada (Zweedse en Noorse vlag als tegenhanger)

Code slot 3: 8571

In deze koffer zitten twee spreekwoorden: "Zoals de klok thuis tikt, tikt het nergens" en "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd". In de ruimte hangen analoge klokken die stilstaan. De klokken moeten van klein naar groot geplaatst worden en dan de tijd aflezen. Het cijferslot kan geopend worden.
Code slot 4: 9782

In de koffer zit het spel Matermind. Hierbij zijn er een aantal kleurcombinaties ingevuld, als je deze conbinaties naast elkaar legt vind je de juiste volgorde kleuren. Ook zit er een kleurboek van kleuren op nummer. De nummers die gekoppeld zijn aan de juiste kleuren vormen het juiste een code.
Code slot 5: 5714

In de laatste doos zitten (festival)munten en een speurtocht. aan het einde van de speurtocht kunnen de deelnemers de munten inleveren voor wat lekkers

Benodigd materiaal

 • 7 koffers met cijfersloten
 • Laptop met filmpje
 • Voedselbonnen met braille alfabet
 • Boodschappenbriefje, reclame folders en rekenmachine
 • 4 klokken van verschillende formaten
 • Matermindspel en kleuren op nummer
 • Festival munten en speurtocht

Tips

 • Met een beetje creativiteit kun je het verhaal aanpassen in elk gewenst onderwerp of beschikbare materialen.
 • Wees creatief: bedenk er eventueel nog een aantal opdrachten bij.
 • Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk op: vrijheid.scouting.nl  Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Aanvullende informatie

Lees 1558 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:26
Log in om reacties te plaatsen