zondag, 17 november 2019 14:38

Ecosysteem maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De Explorers binnen, buiten laten ervaren

Beschrijving van de activiteit

Nu het buiten steeds kouder wordt, is het natuurlijk heerlijk om binnen lekker te knutselen. Wij hebben daarom een eigen to-do project voor je gevonden, ook leuk om te doen met explorers: Een eigen mini ecosysteem maken. Voordeel: je eigen terrarium hoef je geen water te geven! Lees hier hoe je je eigen plant in glazen pot maakt!

Wil jij iets bijzonders in huis hebben en wil je er liever niet te veel omkijken naar hebben? Dan zijn planten in een afgesloten glazen fles ideaal: je eigen mini ecosysteem. Wanneer de fles is afgesloten, hoef je de plant geen water meer te geven (jarenlang niet!). Ideaal! En het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit. Hieronder een stappenplan hoe je zo’n gesloten ecosysteem kan maken.

Stap 1. Glazen pot goed schoonmaken

Zorg ervoor dat je een glazen pot hebt die afgesloten kan worden én die niet een te kleine opening heeft. Maak de pot goed schoon. Dit kun je doen door warm water in de fles te doen en dan een scheutje glansspoelmiddel. Even goed schudden, leeggooien en dan goed laten drogen.

Stap 2. Een bodempje van steentjes

Leg de fles op zijn kant en vul de fles met steentjes, grind of kiezels. Zorg ervoor dat je een klein bodempje hebt met stenen (zo’n 2 a 3 cm). De stenen zorgen voor voldoende afwatering.

Stap 3. Vullen met houtskool

Zet de fles weer rechtop en maak een bodempje van actieve houtskool bovenop de stenen. Houtskool voorkomt schimmelvorming. Actieve houtskool kun je vaak halen bij een dierenwinkel of aquarium speciaalzaak.

Stap 4. Een flinke bodem van potgrond

Vul de pot nu met potgrond. Het laagje potgrond mag zo’n 8 cm zijn.

Stap 5. Plantjes planten

Nu ga je de plantjes planten. Graaf hiervoor met een lange lepel een gat in het potgrond. Laat het plantje voorzichtig zakken in het gat en schep daarna wat potgrond over het gat. Druk de grond een beetje aan. Zo kun je meerdere plantjes plaatsen, beetje afhankelijk van hoe groot je fles is, maar plant niet te veel plantjes (een stuk of 2 á 3).

Plantjes die het goed doen in een afgesloten terrarium: varens, vleesetende plantjes, venushaar, fittonia, lepelplant, fluweelplant.

Stap 6. Mos en steentjes

Nu kan je het onbedekte potgrond bedekken met mos of steentjes, wat je zelf mooi vindt! Misschien heb je nog wel wat kleine poppetjes of beeldjes die je erbij kan zetten.

Stap 7. Een week laten luchten

Doe wat water in de fles en laat de glazen pot nu een week open staan. Na die week mag je de pot afsluiten. En in principe hoef je nu niks meer te doen. Alleen als het écht heel warm is óf er te veel condens in de fles komt, mag je de fles weer even openen.

Benodigd materiaal

 • Gesloten glazen/plastic pot/fles
 • Zoet water
 • Steentjes of grind
 • Plantjes
 • Grond

Tips

Lees 1577 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 10:43

2 reacties

 • Reactielink Robin Bastiaan vrijdag, 17 januari 2020 22:52 Geplaatst door Robin Bastiaan

  Hey Nick, dat is inderdaad een beetje raar. :) Ik ga er van uit dat er wél potgrond wordt bedoeld en heb dat nu ook in de benodigdheden aangepast.

  Rapporteren
 • Reactielink donderdag, 28 november 2019 10:02 Geplaatst door Nick Stolwijk

  Een beetje verwarrend dat je bij stap 4 de pot moet vullen met potgrond, terwijl er bij de benodigde materialen staat dat je toch echt geen potgrond nodig hebt. :-D

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen