maandag, 31 augustus 2015 02:00

Verkeersplein Hotsjietonia

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Speels regels leren waarmee je als groep veilig door het verkeer kan komen.

Beschrijving van de activiteit

Het centrale speelplein in Hotsjietonia kan nogal eens druk zijn. De bewoners van Hotsjietonia hebben daarom afspraken gemaakt als ze van de ene kant naar de andere moeten. Ook voor de bevers zijn er manieren om veilig over te steken. Het speelveld, plein of lokaal is omgetoverd tot straat, met verschillende oversteekmanieren: brigadiers met hesjes, een echt zebrapad, verkeerslichten en een kruispunt waarbij je moet oversteken zonder hulpmiddelen.

Spreek met de bevers af hoe je als groep je gaat verplaatsen, bijvoorbeeld allemaal handen aan elkaar, twee aan twee of met zijn allen een touw vasthouden. En zou het handig zijn om een signaal af te spreken waarbij je iets mag doen? Spreek bijvoorbeeld af dat de bevers voor je naar buiten gaat, zodra ze hun jas aan hebben met de rug tegen de muur bij de deur gaan staan, degene die het eerste is mag natuurlijk vooraan en de rest moet op volgorde er achter... en wanneer mogen de kinderen naar buiten? Als de kinderen twee aan twee (of met touw vast) klaar staan en de staf de deur open doet, lopen de kinderen achter de voorste staf aan. Buiten staan verschillende verkeerssituaties en de staf legt die uit. Daarna gaan de kinderen die met de hele groep nadoen. Spreek duidelijke regels/signalen/gebaren af waarmee je aangeeft wat de kinderen moeten doen en doe dat ook duidelijk voor als je met heel de groep loopt.

Vervolgens kunnen de kinderen het op verschillende andere manieren doen. Bijvoorbeeld dat een van de kinderen de groep leidt, dat je de leider afwisselt per 'oversteekpunt' of een parcours uitzet en de kinderen per tweetal verdeeld worden over de 'oversteekpunten' en allemaal tegelijk per signaal/gebaar oversteken. Nadat je dit spel gedaan hebt, is het leuk om het met de kinderen 'in het echt' te doen en samen naar een dierenpark of speeltuin in de buurt te gaan.

Voorbereidingstijd

Houd rekening met 15 tot 30 minuten voor het opzoeken van materiaal en uitzetten van het verkeersplein met kruispunten.

Benodigd materiaal

  • Pionnen.
  • Fluit.
  • Veiligheidshesjes.
  • Stoepkrijt.
  • Touw.
  • Aankleding zoals verkeersborden (Google of bv op http://www.kleutergroep.nl/Piramide%20themas/verkeer/overzichtverkeersborden.pdf ).

Tips

  • Hou het speels, rustig, maak er geen wedstrijdje van, want het gaat om veiligheid.
  • Laat de kinderen tussendoor ook even 'losgaan' door een doe opdracht, denk vragen en een stukje te rennen/huppelen/hinkelen waar het veilig is.

Veiligheid

  • Laat de kinderen eventueel hesjes dragen als je van het terrein af gaat.
Lees 2677 keer Laatst aangepast op dinsdag, 08 december 2020 14:44
Log in om reacties te plaatsen