maandag, 31 augustus 2015 02:00

Verzin en Vorm je Verkeersbord

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Doel is om een verkeersbord te maken dat er echt uitzien en ook echt kan werken.

Beschrijving van de activiteit

Je eigen verkeersbord maken lijkt vrij simpel en een welpenopkomst, maar zo simpel is het niet! Kijk in je omgeving en bedenk waar jij het nodig zou vinden om een extra verkeersbord nodig zou zijn. Denk ook na over het type bord, waarschuwingsbord, verbodsbord, etc. Maar denk ook na, op welke manier communiceer je met het bord de juiste boodschap naar de weggebruiker (zie onder tips de CROW site voor meer informatie). Veel borden werken met iconen, zodat je in één oogopslag ziet wat er bedoeld wordt. Over deze iconen is vaak goed nagedacht, ze hebben weinig details en zijn simpel te interpreteren.

Een verkeersbord is zo gemaakt dat hij ook ’s nachts goed te zien is. Om dit effect te versterken zijn veel verkeersborden ‘retroreflecterend’. Dit betekend dat ze licht terugkaatsen als je er met je koplamp op schijnt. Dit effect kan je zelf natuurlijk ook ‘namaken’ met alufolie of spiegeltjes.

Voorbereidingstijd

Beperkt voorbereiding nodig, paar uurtjes is voldoende.

Benodigd materiaal

  • Pen/papier.
  • Aluminiumfolie / boeklon / karton.

Tips

  • Alle officiële borden staan in het RVV (1990), op de site van het CROW is hier meer detail informatie over te vinden. 
  • Heb je geen inspiratie om een bord te maken, denk dan omgekeerd, welke borden kunnen er eigenlijk weg bij jou in de buurt? En staan er niet teveel borden. Want teveel bebording geeft afleiding en kan ook leiden tot een onoverzichtelijke situatie. Veel gemeentes realiseren zich dat onvoldoende, dus bied je advies aan bij de gemeente!

Veiligheid

  • Zet nooit zomaar een verkeersbord buiten op straat neer. Als je een kopie van een bord buiten neerzet, is deze meteen rechtsgeldig. Om die reden is het ook niet toegestaan een (RVV) bord zomaar buiten op straat neer te zetten.

Aanvullende informatie

Lees 3538 keer Laatst aangepast op zondag, 26 november 2023 00:52
Log in om reacties te plaatsen