donderdag, 24 oktober 2019 12:58

Camuflage eieren van Chil, Marala en Mor

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bij pasen horen paaseieren, hoe opvallender gekleurd hoe leuker. Voor vogels is het belangrijk dat hun eieren juist niet opvallen. Verf eieren in camouflage kleuren en ontdek hoe moeilijk ze dan te vinden zijn.

Beschrijving van de activiteit

Chil verteld dat koolmezen hun nest maken in een boomholte of in een nestkastje, heggenmussen in een haag of dichte struik, eksters hoog in een boom, kieviten tussen het gras en waterhoentjes tussen het riet aan de waterkant. Eieren zijn een lekker hapje voor andere dieren.

Als eieren door de vorm

Mor heeft, vooraf, voor elke welp ei in een basiskleur gekookt: doe per kleur de eieren in een pannetje met water en voeg een natuurlijke kleurstof toe (zie onder materialen). Voeg een scheutje azijn toe zodat de kleur hecht en laat 15-30 minuten koken. Leuk om met de welpen met kleuren te experimenteren.

Geef elk kind in een nest een gekookt ei met een kleurtje. Zorg dat elk nest alle eieren dezelfde kleur hebben.

Per nest maken de welpen buiten zelf een zo onopvallend mogelijk vogelnestje rekening houdend met de kleur van hun eieren. Dit doen ze met takjes en andere natuurlijke materialen uit de omgeving.

Met waterverf (of de natuurlijke kleurstoffen) camoufleren de welpen hun ei in de kleuren van het nest en de omgeving, zodat het ei nog minder opvalt. Dan leggen ze hun ei in het nest.

Ieder kind zoekt één ei van een ander groepje en brengt dat voorzichtig mee. Zijn alle eieren gevonden? Welke kleur ei was het moeilijkst te vinden en welke kleur het makkelijkst? En plek van het nest zichtbaar zijn, is het belangrijk dat ze een schutkleur hebben ter camouflage.

Niet alleen eieren hebben soms een schutkleur ter bescherming, er zijn ook veel diersoorten die dezelfde kleur en/of vorm hebben als hun natuurlijke omgeving. Bespreek in de horde enkele dieren die gebruik maken van camouflage. Bijzondere voorbeelden zijn de kameleon, wandelende takken en wandelende blaadjes.

Benodigd materiaal

Eieren, Azijn, pannetje water om te koken, kwastjes en waterverf

Natuurlijke kleurstof voor lichtgekleurde eieren:

  • groen: spinazie of brandnetel
  • rood: rode bietjes of schil van rode uien
  • geel: paardenbloemen, berkenbladeren of kurkuma
  • blauw: bosbessen, rode kool
  • bruin: berkenbast, koffiedrab, zwarte theezakjes of uienschillen
  • oranje: sinaasappelschillen of wortel
  • paars: rode druivensap

Aanvullende informatie

Lees 2103 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 maart 2024 20:09
Log in om reacties te plaatsen