donderdag, 24 oktober 2019 14:29

Kasteel van familie Mol

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Molshopen op het grasveld? Zie jij lelijke hoopjes modder of de geheime uitgangen van een ondergronds kasteel, met een slaapkamer, voorraadkelders en eindeloze gangen? Help mevrouw Mol met het inrichten van haar kasteel.

Beschrijving van de activiteit

Akela verteld aan Mowgli en Shanti dat mensen in een huis slapen (en tijdens kamp soms in een tent) vogels slapen in een nest. maar aar slaapt een mol?

Een mol leeft onder de grond en heeft hele grote graafhanden waarmee hij goed gangen kan graven. De uitgegraven grond duwt hij naar buiten, waardoor molshopen ontstaan. Onder de grond zijn molshopen dus door gangen met elkaar verbonden. Een mol leeft alleen en heeft een eigen territorium. In de paartijd, tussen februari en april graaft een mol lange gangen op zoek naar een partner (mollenritten).

De centrale slaapruimte bevindt zich ca 50cm onder de grootste hoop aarde. Hier maakt het vrouwtje een nest voor de jongen. Als het donker is komt ze naar buiten om bladeren, gras, mos en ander zacht materiaal te verzamelen om het nest te bekleden.

Loop met de horde naar een grasveld met molshopen. Vertel dat de molshopen geheime uitgangen zijn van een ondergronds kasteel, waar mevrouw Mol woont. Laat in groepjes bedenken hoe de molshopen onder de grond met elkaar verbonden zijn. Waar zouden de jachtgangen zijn, waar mevrouw Mol op jacht gaat naar larven, duizendpoten, naaktslakken en insecten? En waar zijn de voorraadkelders waar mevrouw Mol in de winter regenwormen heeft bewaard? Wat is de grootste hoop met daaronder de ruimte waar mevrouw Mol slaapt en een nest maakt voor de jongen? Zie je ook aan de molshopen waar mevrouw Mol gangen gegraven heeft van het kasteel vandaan, voor een avondje uit, op zoek naar een mannetje?

Elk nest kiest een molshoop die de welpen voorzichtig versieren met bladeren, mos, gras en ander zacht materiaal. De hoop is nu niet alleen mooi versierd, maar het is ook erg handig voor mevrouw Mol; Als het donker wordt kan ze het materiaal mee naar binnen nemen om het nest voor de jongen gezellig in te richten.

Terug bij het clubhuis maken de welpen een tekening van het ondergrondse kasteel van mevrouw Mol.

Bron

Natuuropdrachten

Benodigd materiaal

Een grasveld met molshopen, bladeren, gras, mos.

Lees 1359 keer Laatst aangepast op maandag, 29 juni 2020 16:39
Log in om reacties te plaatsen