zaterdag, 19 oktober 2019 17:35

Baloe's bladeren feest

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Aan de bladeren herken je een boom. Wat nu als de blaadjes zijn gevallen? Ontdek waar je nog meer een boom aan kunt herkennen.

Beschrijving van de activiteit

Baloe Weet veel van de jungle. Hij verteld dat een eik ziet er anders uit dan een kastanjeboom, berk of beuk. Elke soort boom heeft karakteristieke bladeren en vruchten, vorm van de takken, silhouet, structuur van de bast. Aan de bladeren of de andere kenmerken kun je een boomsoort herkennen.

De welpen zoeken herfstbladeren in allerlei vormen en kleuren, van verschillende soorten bomen. De welpen sorteren de bladeren door stapeltjes te maken, 1 stapeltje bladeren per boomsoort voor de hele groep (minimaal 1 stapeltje per nest).

Ga in een kring om de stapeltjes heen staan en laat de welpen verschillen en overeenkomsten tussen de bladeren noemen. Kijk ook naar de verschillende kleuren van bladeren binnen dezelfde soort.

Verdeel de groep in nesten, elk groepje krijgt een stapeltje bladeren. Elk nest gaat op zoek naar de boomsoort waar de bladeren van hun stapeltje vandaan komen.

Als ze de boom gevonden hebben kijken ze goed naar de boom hoe deze eruit ziet. Met losse twijgjes en hun stapeltje bladeren maken ze op de grond een afbeelding van de boom, die zo goed mogelijk lijkt op de echte boom.

Ga met de hele groep langs de boomafbeeldingen en bespreek de verschillen en overeenkomsten tussen de bomen aan de hand van de bomen zelf en de afbeeldingen op de grond. Kijk naar de bladeren,
vruchten, vorm van de takken, silhouet, structuur van de bast. Weten de welpen ook wat voor soort boom het is? Laat dat eventueel opzoeken op een zoekkaart.

Neem de allermooiste herfstbladeren (met steeltje) mee voor in de klas, in allerlei kleuren en vormen. Hang ze met wasknijpers aan een lijn als een kleurige herfstslinger.

Benodigd materiaal

  • Bomen met afgevallen bladeren,
  • Minimaal 5 verschillende boomsoorten.
  • Zoekkaart bomen.

Tips

Lees 1572 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:11
Log in om reacties te plaatsen