zaterdag, 19 oktober 2019 16:44

Bas Bos zoekt bladeren

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan op zoek welk blad bij welke boom of struik hoort en kijken naar overeenkomsten en verschillen tussen de bladeren.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos vertelt dat aan het eind van de lente en in de zomer de bomen en struiken meer blaadjes hebben  dan je kunt tellen. En elke soort boom of struik heeft weer andere blaadjes. Er zijn grote en kleine blaadjes, ronde, puntige of smalle blaadjes. Blaadjes die eruit zien als een veertje, een hand, een hartje of een pijl. Ook de kleur van blaadjes kan verschillen van licht tot donkergroen, gelig of rood.

Bas speelt bladzoekertje met de bevers. Hij laat de bevers een blad zien en ze zoeken met elkaar bij welke boom of struik het blad hoort. Hij doet dit een paar keer met verschillende soorten bladeren.

Hierna legt Bas de verschillende blaadjes naast elkaar op de grond. Wat is er hetzelfde aan de blaadjes, wat is er verschillend? Hij laat de bevers nog meer verschillende blaadjes zoeken en erbij eggen.

Hierna maak Bas Bos 2 cirkels om de bevers de blaadjes te laten sorteren.

  • In de eerste cirkel de groene blaadjes, in de tweede de blaadjes met een andere kleur.
  • Vervolgens alle grote blaadjes in de ene cirkel en de kleine blaadjes in de andere cirkel.
  • Dan alle puntige blaadjes in de ene cirkel en niet puntige in de andere cirkel.
  • Kunnen de bevers zelf nog meer manieren bedenken om de blaadjes te sorteren?

Terug bij het clubhuis kun je chocoladeblaadjes maken, door de onderkant van verse schone stevige niet-giftige blaadjes met een kwastje dik te bestrijken met gesmolten chocolade (eau bain marie). De groene blaadjes van een rozenstruik zijn hier heel geschikt voor. Laat het steeltje eraan zitten, dat helpt om de chocolade er gemakkelijk af te kunnen krijgen. Laat de blaadjes met chocolade afkoelen en stollen in de koelkast. Daarna kun je voorzichtig het groene blad van de chocolade lostrekken.

Benodigd materiaal

  • Bomen of struiken met bladeren op kijkhoogte.
  • Spelt chocolade in een eau bain marie

Tips

Smelt de chocolade niet direct op de warmtebron. Hierdoor verbrandt de chocolade.

Lees 1336 keer Laatst aangepast op zondag, 15 november 2020 00:41
Log in om reacties te plaatsen