Millieurecherche

Naam activiteit

Milieurecherche

De bedoeling van dit spel is dat de scouts, als milieurechercheurs, proberen te voorkomen dat milieucriminelen chemische afvalstoffen dumpen. In tegenstelling tot veel andere smokkelspelen, wordt dit spel in een woonwijk gespeeld.

De milieucriminelen (leiding, jongerentak of explorers) vertrekken, eventueel vermomd, gewapend met vuilniszakken, kliko’s, afvalemmers, e.d. vanuit het clubhuis naar de dumpplaats. De dumpplaats is ongeveer 500 tot 800 m van het clubhuis verwijderd. Ligt het clubhuis te afgelegen, kies dan eventueel een andere startplaats.

De scouts lopen in twee of drietallen in de woonwijk rond en moeten proberen de milieucriminelen tegen te houden. Wordt een milieucrimineel aangehouden, dan wordt zijn afval gezuiverd met een grote, groene sticker. De crimineel brengt dan nog steeds zijn gezuiverde afval naar de dumpplaats.

In de dichtstbijzijnde straten rondom het startpunt en rondom de dumpplaats mogen geen milieurechercheurs komen. Daar kunnen ze dus ook geen criminelen aanhouden. Dit zijn de zogenaamde ‘vrije zones’. Het spel stopt op een van tevoren afgesproken tijdstip en dan wordt gekeken hoeveel chemisch afval is gedumpt en hoeveel afval is gezuiverd.

15 tot 30 minuten

• Vuilniszakken, kliko's, afvalemmers, etc.
  • Groene stickers voor het gezuiverde afval

Tips algemeen

• Geef elk koppel rechercheurs en elke crimineel een eenvoudige plattegrond met daarop een overzicht van straten, het startpunt, de dumpplaats en de ‘vrije zones’. Speel het spel vooral in rustige woonwijken en vermijd drukke verkeerswegen of neem deze op als ‘vrije zone’.
  • Milieucriminelen die snel hun lading dumpen, kunnen een tweede lading ophalen. Als het spel vlot verloopt, kun je het ook een keer omdraaien: de criminelen worden dan rechercheurs en andersom.
Lees 1295 keer Laatst aangepast op zaterdag, 19 maart 2016 19:40

ExpressieIdentiteitSamenleving