zondag, 29 september 2019 20:09

Voel domino

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Vertrouw op je tast om te ervaren hoe je deze domino moet spelen.

Beschrijving van de activiteit

Bevers

Noa heeft een vriendin meegenomen, dit is een bijzondere vrouw. Ze heeft een zonnebril op en loopt met een witte stok waar een paar rode strepen op zitten. Noa vertelt dat deze vriendin niet ziet. Stuiter zegt gelijk: maar dan moet ze de zonnebril binnen ook afzetten, dan kan ze het wel zien! Noa veteld dat dit niet veel nut heeft, en dat de zonnebril juist haar ogen beschermd. De zon schijnt daardoor buiten niet direct in haar ogen.

Maar deze vrouw heeft nog meer uitdagingen. Ze kan op TV bijvoorbeeld het journaal wel horen maar niet zien. Een krant of een boek lezen gaat ook moeilijk. En wat dacht je van een spelletje spelen als domino. Stuiter snapt nu dat bij bijna alles je ogen gebruikt, maar hoe speelt zij dan spelletjes als domino?

Noa vertelt dat het domino spel is aangepast waardoor het te voelen is in plaats van te zien. Natuurlijk wil Stuiter dat wel proberen.

Welpen

Mowgli en Shanty zitten bij de raadsrots. Shanti vertelt dat er in het dorp een blinde vrouw woont. Zij redt zich in het dorp door alles op de tast te doen. Mowgli en Shanti vinden het maar knap. Alles kunnen vinden wat je niet kunt zien. Baloe weet daar wel wat op. Hij maakt een voel domino spel die Mowgli en Shanti samen gaan dit proberen.

Scouts en ouder

Iedereen kent domino. Maar hoe speel je dat nou als je niet iets ziet? Deze voeldomino is een leerzame variant met veel variatie mogelijkheden. Zoals:

  • Natuurlijk kan het op de normale visuele manier gespeeld worden, maar in combinatie met de blinddoek komt er een hele nieuwe dimensie bij.
  • Verschillende vormen die te voelen zijn (rond, drie hoek, vierkant, rechhoek, vijfhoek, ster, enzovoorts)
  • Verschillende materialen die te voelen zijn (plastick, vloerbedekking, handdoek, schuurpapier, rijtje stokjes, enzovoorts)

Het lijkt zo simpel, maar als je moet gaan vertrouwen op je gevoel, dus tactiel, dan vraagt dit hele andere hersenactiviteiten. In plaats van cijfers worden er verschillende materialen op de dominosteen geplakt. Bijvoorbeeld schuurpapier, vloerbedekking, hout, spons, kurk enzovoort. Wanneer het spel af is wordt het natuurlijk geblinddoekt uitgeprobeerd. 

Benodigd materiaal

(zelf gemaakt) Tast domino

Veiligheid

Sommige kinderen vinden geblinddoekt dingen voelen erg spannend. Zorg voor adequate begeleiding zodat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Tips

  • Kies mateialen die erg anders voelen. Zo zit er minder verschil tussen schuurpapier en opgeplakt zand dan met een opgeplakte handdoek.
  • Nodig iemand uit die blind of slechtziend is. Deze persoon kan nog meer dingen laten zien die blinden en slechtzienden kunnen helpen zoals de geleide stok, sprekend horloge en andere hulpmiddelen.
Lees 1450 keer Laatst aangepast op zondag, 16 februari 2020 18:56
Log in om reacties te plaatsen