maandag, 16 september 2019 16:25

Hutten bouwen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bouw je eigen hut van takken en bladeren. Schuil voor de regen of observeer dieren vanuit de hut.

Beschrijving van de activiteit

Tijdens kamp slapen de scouts in een tent in het bos. Een tent moet wind- en waterdicht zijn, om er lekker in te kunnen slapen. Hoe maak je zelf een wind- en waterdichte hut met niets anders dan takken en bladeren? Bekijk het youtube filmpje.

Ga naar een bos waar je vrij tussen de bomen mag spelen en waar het is toegestaan om een hut te bouwen.

Instructie voor een eenpersoonshut: zoek op de grond 2 gevorkte takken (een V aan het uiteinde), minimaal zo groot als je zelf bent en zet die rechtop met de vorken in elkaar. Dit is de driehoekige deuropening. Zoek een lange tak, liefst ook met een vork aan het uiteinde. Dit wordt de nok van de hut. Zet de noktak schuin tegen de ingang en klik de vork van de noktak tussen de andere twee vorken. Nu heb je een driepoot als stevige basis. Zet een heleboel stokken schuin rechtop tegen de nokbalk en vul op met kleine takjes, tot het helemaal dicht is. De deuropening laat je natuurlijk open. Isoleer met dorre bladeren die je van de grond raapt. Als het nu gaat regenen, zit je in de hut lekker droog.

Gebruik voor een meerpersoonshut langere gevorkte takken als basis.

Hutten kun je op allerlei manieren bouwen. Het leukst is het om zelf een hut te ontwerpen. Het is belangrijk om te zorgen dat je een stevige basis hebt, zodat de hut niet instort. Je kunt een boom als basis gebruiken waar je grote takken tegenaan zet, of een diepe kuil graven met takken als dak.

Als de hut klaar is kunnen de scouts de hut inrichten met een zacht bed van bladeren en mos of met boomstammetjes als een tafel en stoelen. Of maak een tuintje om de hut.

Als de scouts héél stilletjes in de hut gaat liggen, zonder geluid te maken, zul je zien dat na een tijdje de dieren uit het bos tevoorschijn komen. Dan kunnen de kinderen de dieren eens rustig van dichtbij bekijken vanuit hun eigen hut.

Scouts willen graag nog eens terug naar hun hut. Het is hun eigen plekje geworden. Als de hut nog staat kan deze worden verstevigd, verbouwd en uitgebreid. Of de hut kan als basiskamp dienen voor andere activiteiten, of als slaapplek dienen voor bijvoorbeeld tijdens een (weekend)kamp.

Benodigd materiaal

Losliggende takken en bladeren.

Veiligheid

Als de scouts er ook in willen / mogen slapen controleer dan op de stevigheid, zodat er niet tijdens het slapen wat onverwacht kan gebeuren.

Controleer na afloop op teken

Lees 1971 keer Laatst aangepast op maandag, 16 september 2019 17:19
Log in om reacties te plaatsen