Sterren kijken

Nu het nog zo lang donker is, gaan de welpen sterrenkijken!

Mowgli en Shanti houden ervan om, in de winterperiode, 's nachts buiten te zijn. Hele nachten liggen ze op hun rug in het gras, en kijken welke sterren ze allemaal kunnen zien, en welke figuren ze hierin kunnen ontdekken. Wat is er nou mooier dan dat?!

De welpen gaan dit ook ervaren, alleen, indien mogelijk, iets preciezer. Het leukste is om tijdens deze activiteit iemand te vragen langs te komen die veel van sterren weet, en ook een echte sterrenkijker heeft. Gedurende de avond kunnen de welpen dan allerlei sterren bekijken (en misschien zelfs wel een enkele planeet), terwijl de bezoeker uitleg geeft. Hoe deze activiteit precies ingevuld wordt, hangt sterk af van de materialen die voorhanden zijn, en of je iemand hebt kunnen vinden om hier uitleg over te geven.

Enkele voorbeelden van activiteiten die je zou kunnen doen

Zoek het sterrenbeeld

De welpen krijgen een plaatje waar een sterrenbeeld op staat, en zij moeten deze zien te vinden aan de sterrenhemel.

Maak je eigen sterrenbeeld

De welpen gaan, aan de hand van enkele sterren die ze zien, hun eigen sterrenbeeld maken.

De meeste voorbereidingstijd zit in het vinden van de juiste persoon met de juiste materialen. Indien je iemand gevonden hebt, kan je met deze persoon samen kijken wat je precies gaat doen, en hoe je dit invulling geeft.

• Sterrenkijker
  • Materialen voor de opdrachten die je met de welpen gaat doen

• Als de nacht niet helder genoeg is, heeft het geen zin om naar sterren te zoeken. Dit zal door de welpen te snel als saai en vervelend worden ervaren.
  • Zorg voor genoeg materialen, zodat de welpen niet te lang op hun beurt moeten wachten.
  • Er zijn meerdere handige apps te vinden voor op een smartphone die je kunnen helpen met het localiseren van verschillende sterrenbeelden, planeten en zelf het ISS.
Lees 1340 keer Laatst aangepast op zondag, 15 november 2020 00:44

Buitenleven