zondag, 18 juni 2017 15:06

Didgeridoo maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak via de verschillende mogelijke manieren zelf een didgeridoo; een blaasinstrument die al duizenden jaren bespeeld wordt door de Aboriginals in Australië.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn verschillende manieren om een didgeridoo te maken. Hieronder vind je een aantal tips om zelf, op een eenvoudige manier er één te maken.

PVC

Gebruik hiervoor 30 of 40 mm. dikte. Lente tussen de 1,00 en 1,50 meter. Gewoon afvoerpijp gebruiken wat je bij de bouwmarkt kan kopen. Je kan er eventueel een mondstuk opmaken van bijenwas maar ik heb ook wel eens gezien dat iemand er een soort dop op had gedaan die precies de goede openening had. De opening is normaliter iets ovaal ong. 2,5 bij 3,5 zelf maar mag ook iets kleiner zijn. . Probeer gewoon 1,50 m. uit. Als dit niet klinkt kan je altijd nog een stuk afzagen. 1,20 m. zal w.s. het best klinken.

Bamboe

Hiervan heb ik mijn eerste didge gemaakt. Het waren er meteen 2. Ik had een stuk bamboe bij Intratuin gekocht. Zoek een mooi stuk uit zonder scheuren. Als je een lengte van 3 m. koopt kan je deze door middenzagen en heb je er meteen twee. Vaak een dunnere en dikkere dus is ook wel leuk. Met een bezemsteel of id. steek je de ringen er uit en eventueel met een vijl of i.d. maak je deze wat gladder. De rest is net als bij de pvc pijp (v.w.b. het mondstuk). Het nadeel van bamboe is dat het kan splijten doordat het nogal werkt. PVC neemt echter geen vocht op en er ligt daarom al snel nattigheid op de grond.

Hout

Doe je best. Ik heb dit nooit geprobeerd om te maken. De echte didgeridoo zijn van eucalyptus hout gemaakt. Ik heb ook wel eens didges gezien die gemaakt waren in Indonesië. Deze waren gewoon doorgezaagd en uitgehold. Daarna weer op elkaar geplakt en klaar. Klonk nog goed ook. Je kan natuurlijk proberen om een boomstam m.b.v. een werkbank uit te hollen maar ik heb hier geen ervaring mee.

Reuzenberenklauw

Van Reuzenberenklauw kun je ook een redelijke didgeridoo maken. Klinkt veel beter dan pvc maar je moet er wel wat voor doen. Let op het sap van deze plant is fototoxisch. Dat wil zeggen dat je er onder invloed van zonlicht grote brandblaren van kunt krijgen. Oogst de stengels dus op een regenachtige dag en laat ze daarna drogen. Gebruik alleen volledig droge stengels.

Benodigd materiaal

Dit is afhankelijk van het type didgeridoo dat je kiest.

Veiligheid

  • Ben heel voorzichtig met Reuzenberenklauw! Sinds augustus 2017 staat Reuzenberenklauw op de zo genaamde Unielijst. De soort is verboden in de EU. Reuzenberenklauw mag niet meer verkocht worden en moet overal bestreden worden. Het zal dus steeds moeilijker worden om Reuzenberenklauw te vinden.
Lees 2620 keer Laatst aangepast op zaterdag, 27 oktober 2018 23:59
Log in om reacties te plaatsen