zondag, 18 juni 2017 14:20

Binding met de buren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met het oog op burendag nodigen de welpen de mensen uit de buurt uit voor een gezellig uurtje op de blokhut. Ze spelen spellen met de buren en hebben nog een leuke verassing voor ze.

Beschrijving van de activiteit

Thema inleiding

Omdat het bijna burendag is, wil Akela graag iets leuks doen voor en met de mensen uit het mensendorp Haveli. De welpen gaan hiertoe koekjes bakken voor de mensen uit de buurt en nodigen hen uit met zelfgemaakte uitnodigingen.

Omdat het bijna burendag is, wil Bas Bos graag iets leuks doen voor en met de mensen uit de buurt. De bevers nodigen ze uit met een zelfgemaakte uitnodiging en gaan zelf koekjes bakken/versieren voor de buren.

Het spel

Twee weken voor burendag maken de bevers/welpen zelf uitnodigingen en brengen die rond. Tijdens de burendag opkomst gaan ze eerst hun lekkerste koekjes bakken. Het laatste uur worden de buren verwelkomt en spelen de welpen met hen hun favoriete spellen. Een paar suggesties:

Bakboord, stuurboord, in de mast

Iedereen gaat in een lange rij achter elkaar langs een touw staan. Akela/sterre roept afwisselend “Bakboord”, “Stuurboord” of “In de mast”. Als er bakboord wordt gezegd moet iedereen naar de linkerkant van het touw springen (of stappen), bij stuurboord naar de rechterkant en bij in de mast aan iedere kant een been. Misschien vindt een van de buren het ook wel leuk om een keer te roepen wat er gedaan moet worden.

Kat en muis in het vierkant

De hele groep (welpen, buren en evt. leiders) vormen een rooster van bijvoorbeeld vijf bij vijf mensen. Iedereen steekt beide armen uit in een rechte lijn naar je beide buren. Bij een fluitsignaal draait iedereen 90 graden rond (een kwartslag). Door het menselijke doolhof lopen twee mensen rond; een kat en een muis. De kat moet proberen de muis te vangen en de muis moet zo lang mogelijk proberen uit de klauwen van de kat te blijven. Let op: ze mogen niet door de muren van het doolhof heen.

Ondertussen kunnen alle bevers/welpen aan de buren vertellen wat ze zoal bij Scouting doen. Als verrassing zijn er op het einde natuurlijk de versgebakken koekjes!

Benodigd materiaal

  • Alles voor koekjes bakken
  • Knutselmateriaal voor uitnodigingen
  • Lang touw
  • Fluit

Veiligheid

Let op bij het bakken.

Tips

  • Een burendag organiseren op je blokhut is ook heel leuk als groepsactiviteit. Stem dan goed met elkaar af wie wat doet.
  • Let goed op dat je op tijd de uitnodigingen maakt en rondbrengt. Je kan hier zo creatief in zijn als je zelf wilt.
  • In plaats van koekjes bakken kan je natuurlijk ook iets leuks knutselen voor de buurtbewoners.
  • Hang posters op met de themafiguren, dat creëert gespreksstof.
Lees 1584 keer Laatst aangepast op maandag, 25 maart 2019 16:15
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Samenleving

Duur

1 - 2 uur

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meergroepsactiviteit

Leeftijdsgroep

5-7 bevers7-11 welpen11-15 scouts

Locatie

BinnenBuitenGrasveld, speelveld

Voorbereidingstijd

1 - 2 uur