maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kwartetten

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kwartet is een kaartspel waarin getracht moet worden zoveel mogelijk kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten) te verzamelen. Een kwartetspel bestaat dan ook uit een veelvoud van vier kaarten (kwartetten). Het aantal kwartetten in een spel varieert: meestal zijn er 8 tot 20. Het spel is eenvoudig waardoor het vooral onder kinderen populair is.

Beschrijving van de activiteit

De kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld. Het is mogelijk dat sommige spelers een kaart meer krijgen dan andere. Een speler begint door aan een willekeurige andere speler een andere kaart te vragen van hetzelfde kwartet waarvan de vragende speler al een of meer kaarten in bezit heeft. Deze vraag wordt meestal als volgt geformuleerd: "Mag ik van {naam} van {de kwartetnaam} {de naam van de kaart}?" Als de gevraagde speler deze kaart heeft, moet hij deze geven en mag de vragende speler verder vragen. Als hij de gevraagde kaart niet heeft, mag hij op zijn beurt gaan vragen. Tijdens het spel is het dus zaak om te onthouden wie van welk kwartet een kaart heeft en welke kaart van dat kwartet dat niet is. Als een speler op deze wijze alle kaarten van een kwartet heeft, maakt hij dit bekend en legt het kwartet opzij. De speler die aan het eind (als niemand meer losse kaarten heeft) de meeste kwartetten heeft, is de winnaar.

Er kan zich een situatie voordoen waarbij niet duidelijk is hoe het spel verder moet gaan:

  • Een speler maakt een kwartet en heeft geen kaarten meer in de hand. Het is nog steeds zijn beurt om kaarten te vragen, maar hij mag volgens de regels alleen vragen om kaarten uit een kwartet dat hij in de hand heeft.
  • Er zijn nog twee spelers over en er zijn nog twee of meer kwartetten onvoltooid. De speler die de beurt heeft kan nu alle resterende kwartetten winnen, wat als onrechtvaardig wordt beschouwd.

Als het spel met twee spelers gespeeld wordt, is een pot nodig. Beide spelers krijgen een aantal kaarten en de rest gaat in de pot. Als een speler een kaart vraagt die de ander niet heeft, mag hij een kaart uit de pot halen (en is de ander aan de beurt).

De jeugdleden kunnen hun eigen kwartetspel maken door zelf de plaatjes te maken en de onderwerpen van de kwartetten in te vullen. Bijvoorbeeld door een boomkwartet te maken. Hierna kunnen de kaarten worden uitgeknipt en kan er met het eigen spel gekwartet worden. Hiervoor heb je een leeg kwartetspel nodig.

Voorbereidingstijd

Afhankelijk of je zelf kwartetspelen gaat maken of dat de jeugdleden de spelen gaan maken.

Benodigd materiaal

Voor als je met je jeugdleden (of leiding) zelf een kwartetspel wilt maken:

Tips

  • Speel ook eens levend kwartetten als renspel.
  • Speel ook eens levend kwartetten als geheugenspel.
  • Het legenda kwartet is te gebruiken voor specialisatie insigne Navigator. 
Lees 6172 keer Laatst aangepast op woensdag, 02 december 2020 11:05
Log in om reacties te plaatsen