maandag, 31 augustus 2015 02:00

De boom wordt hoe langer hoe dikker

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren waarom de boom op het dorpsplein zo dik is, hoe je kunt zien hoe oud een boom is en ze vieren samen de verjaardag van de grote boom

Beschrijving van de activiteit

Midden op het dorpsplein van Hotsjietonia staat een hele grote boom. Zou die boom niet eenzaam zijn, zo alleen? Vraagt Stuiter zich weleens af. Stanley denkt van niet. Het is namelijk maar een boom. Maar Noa denkt daar heel anders over. De bomen in het bos achter het huis van Bas Bos en Rebbel hebben elkaar tenminste nog. Én de bevers, die daar regelmatig boompje-verwissel mee spelen. Maar deze boom niet. Hoe lang zou hij er al staan? Zo in zijn eentje? Bas Bos weet wel hoe je kunt zien hoe oud een boom is. Elk jaar wordt de boom een beetje dikker, dan krijgt hij er een jaarring bij. Als je de boom omzaagt kun je precies zien hoe oud de boom was. Dan tel je namelijk gewoon zijn jaarringen.

Dan is de dikke boom op het dorpsplein vast al heel oud, denkt Stuiter, en we hebben nog nooit zijn verjaardag gevierd! Fleur weet wel een leuk verjaardagslied voor de boom. Het is al een heel oud liedje, maar dat maakt voor zo'n oude boom natuurlijk niks uit! En zo komt het dat de bevers elk jaar een klein feestje vieren mét en vóór de grote boom op het dorpsplein!

Alle bevers houden elkaars handen vast en vormen zo een lange slinger. De eerst houdt de dikke boom vast. Terwijl ze een liedje zingen lopen ze steeds verder om de boom heen. Het liedje gaat zo: "De boom wordt hoe langer hoe dikker. De boom wordt hoe langer hoe dikker." Dat zingen ze net zo lang tot alle bevers om de boom staan en niet meer verder kunnen. Dan komt het tweede deel. Terwijl iedereen weer rustig terugloopt zingen we: "De boom wordt hoe langer hoe dunner. De boom wordt hoe langer hoe dunner." Als de slinger weer helemaal afgerold is roepen ze keihard een hoera'tje voor de boom: Hieperdepiep: HOERA!

Benodigd materiaal

  • Geen materiaal benodigd.

Tips

  • Zorg dat je als leiding strategisch tussen de kinderen in de slinger gaat staan, zodat de slinger lekker rustig om de boom heen slingert.
  • Neem een boomschijf mee, of een ander stuk hout, waarop de jaarringen van de boom goed te zien zijn zodat je het kan laten zien. Misschien weet je wel een plek in de buurt waar dit te zien is.

Veiligheid

  • Vier je de boomverjaardag met een taart, zet er dan geen kaarsjes op maar blaadjes, zo hoef je geen lucifers te gebruiken!
Lees 4323 keer Laatst aangepast op woensdag, 02 december 2020 11:06
Log in om reacties te plaatsen