maandag, 31 augustus 2015 02:00

Bouwen in Haveli

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevorderen van de creativiteit, laten kennis maken met cultureel erfgoed.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti vragen zich af wat cultureel erfgoed is en vragen dit aan Bagheera. Bagheera legt aan hen uit dat cultureel erfgoed vroeger gemaakt is door mensen en wat nu, bijvoorbeeld als gebouw, nog steeds bestaat. Vaak zijn dat bijzondere gebouwen zoals oude kerken en kastelen. Door daar nu te gaan kijken kom je er een beetje achter hoe mensen vroeger leefden. Mowgli vraagt zich af of het moeilijk is om met weinig spullen mooie bouwwerken te maken. Shanti stelt voor om dat te gaan proberen.

Het spel

Per nest krijgen de welpen 20 (verhuis)dozen en verschillende lakens. Welke subgroep bouwt hiervan het snelst een huis waar iedereen uit het nest in past? Het is leuk om hierna de bouwwerken te gaan schilderen.

Akela komt langs en vraagt aan de welpen of alle huizen er in andere landen ook zo uitzien als in Nederland. Zij heeft een aantal voorbeelden bij zich zoals Chinese huizen, Arabische huizen en Afrikaanse huizen. En ook andere voorbeelden van cultureel erfgoed zoals Afrikaanse muziekinstrumenten en kledingIndonesische wajang poppen en dergelijke. Samen met de welpen praat ze hierover na. Hierop vraagt Mowgli of er ook spelletjes zijn die er in andere landen gespeeld worden, die hier niet bekend zijn. Akela kent er wel een paar.

De welpen spelen nu een aantal speletjes die in het buitenland gespeeld worden zoals: Mölkky, Kubb, Wari, Chorro Morro en Nim.

Voorbereidingstijd

10 tot 15 minuten.

Benodigd materiaal

  • Per subgroep 20 (verhuis)dozen.
  • Lakens.
  • Eventueel verfspullen.
  • Eventueel voorbeelden van cultureel erfgoed.

Tips

  • Als je de activiteit richt op het nabouwen van verschillende huizen, past deze activiteit goed in het activiteitengebied Samenleving. Denk aan het nabouwen van een Zaans huisje, grachtenpanden, kerken, kastelen, enzovoorts (cultureel erfgoed).
  • Als je de vervolgactiviteit ook uitvoert past deze activiteit ook bij activiteitengebied Internationaal. 
Lees 2890 keer Laatst aangepast op zondag, 13 juni 2021 11:39
Meer in deze categorie: « Facebook live Doe de jungletraining »
Log in om reacties te plaatsen