maandag, 31 augustus 2015 02:00

Schatkist vol vrijheid

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers stimuleren om na te denken over wat ze dierbaar vinden.

Beschrijving van de activiteit

Noa zit in haar huisje, dat vol staat met prachtige herinneringen aan mooie vakanties en bijzondere momenten. Op haar schoot heeft ze een mooie doos. Wat zit er in die doos? Noa nodigt de bevers uit om met haar de doos uit te pakken. Bij alle voorwerpen in de doos heeft ze een mooie herinnering. Daarna gaat ze in gesprek met de bevers

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

: "Wat is je dierbaar? Wat neem je mee als je moet vluchten voor oorlog of voor een natuurramp? Wat blijft er over als je huis is vernietigd?"

Wat past in een kistje (schoenendoos) van 20 bij 30 cm? De bevers krijgen een kistje tot hun beschikking en allerlei materialen waarmee ze kunnen laten zien wat ze dierbaar is. Ze kunnen iets tekenen of knutselen, een gedicht schrijven of een collage van voorwerpen maken. Alles mag, zo lang het maar in het kistje past. Van alle kistjes kun je een tentoonstelling inrichten in het clubhuis. De kinderen vertellen bij hun kistje waarom ze juist die voorwerpen gekozen hebben.

Voorbereidingstijd

De doosjes en kistjes kun je bijvoorbeeld bij een schoenenwinkel regelen, maar dan moet je ze wel even tijd geven om de dozen te verzamelen. De overige voorbereidingstijd is ongeveer een uurtje.

Benodigd materiaal

  • Kistjes, bijvoorbeeld sigarendoosjes, schoenendozen.
  • Scharen, lijm, plakband e.d.
  • Gekleurd papier.
  • Verf en kwasten.
  • Tijdschriften, knutselmateriaal.

Tips

  • Geef de kinderen al één of twee weken de tijd om over de opdracht na te denken. Ze kunnen dan ook materiaal van huis meenemen om hun kistjes echt persoonlijk te maken.
  • Hoe mooier de kistjes zelf zijn, hoe meer ze uitnodigen er echt iets heel persoonlijks van te maken. De kinderen kunnen hun kistjes ook eerst aan de buitenkant versieren of schilderen.
  • Een leuke variant kan zijn dat de bevers er een kijkdoos van maken.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: doel 16: Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

 

Aanvullende informatie

Lees 3205 keer Laatst aangepast op maandag, 01 juli 2024 01:27
Log in om reacties te plaatsen