zondag, 13 december 2015 09:43

De oliebollentoren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Tijdens de nieuwjaars opkomst of maaltijd van de groep doen de welpen iets speciaals. Als toetje presenteren zij een grote toren van oliebollen.

Beschrijving van de activiteit

Je kunt de oliebollen van te voren kant-en-klaar kopen, maar zelf bakken is natuurlijk veel leuker. De welpen maken het beslag en de leiding bakt ze in de olie. Via deze link http://www.gratis-tips.nl/eten-drinken/oliebollen-recept/ vind je een recept voor oliebollenbeslag, maar het staat je vrij om het geheime recept van Baloe te gebruiken.

Op een grote, ronde plaat leg je de eerste laag oliebollen. Een leider bestrijkt deze met karamel (zie hieronder) en dan leggen de welpen een nieuwe laag oliebollen er boven op. Dit ritueel herhaalt zich totdat de top van de toren is bereikt. De toren zou er dan ongeveer uit moeten zien als dit plaatje, maar dan hoger: https://melchiormeijer.files.wordpress.com/2011/12/oliebol_assort.jpg Daarna bestrooi je de toren met poedersuiker.

De karamel is bedoeld om de oliebollen bij elkaar te houden. Je maakt het als volgt:

Doe drie delen suiker en een deel water in een pan. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Daarna mag je niet meer roeren. laat de suiker karamelliseren tot het een mooie goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren mag je de pan af en toe bewegen, maar absoluut niet roeren. Als de karamel de juiste kleur heeft, haal je het van het vuur en kan je het gebruiken. Pas op! Het is gloeiend heet! 

Benodigd materiaal

  • Zoveel oliebollen als er deelnemers aan de maaltijd zijn
  • Suiker
  • Water
  • Poedersuiker
  • Kwastje voor de karamel

Veiligheid

De karamel is gloeiend heet, dus laat een leider de karamel op de oliebollen smeren.

Tips

  • In plaats van een ronde toren kun je ook een pyramide maken.
  • Wil je een hele grote toren maken, maar heb je geen genoeg oliebollen? Maak dan van stevig karton een spits toelopende koker en plak de oliebollen hiertegen aan: http://www.laurasbakery.nl/wp-content/uploads/2013/12/croquembouche-6a.jpg
  • Je kunt in plaats van karamel ook sateprikkers gebruiken om de oliebollen bij elkaar te houden.
Lees 2545 keer Laatst aangepast op zondag, 28 oktober 2018 22:30
Meer in deze categorie: « Sinterklaas inpak estafette Oereka »
Log in om reacties te plaatsen