maandag, 05 oktober 2015 12:12

Waterspaarders; ontwerp je eigen fles

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Kinderen gaan aan de slag met het ontwerpen van een etiket voor een shampoo- of douchegelfles. Deze fles zorgt ervoor dat de kinderen en hun familie er dagelijks onder de douche aan herinnerd worden om maximaal 5 minuten te douchen.

Beschrijving van de activiteit

Stap 1 – Filmpje (8 minuten)

Als inleiding voor de activiteit het filmpje kijken (duur 8:31): http://youtu.be/w49Lv_7jt0I 

Toelichting filmpje:

Uitleg: Laten we nu naar het WaterSpaarders filmpje kijken. Als je kijkt en luistert, let goed op… aan het einde wil ik graag weten: 1) wat is de belangrijkste boodschap van het filmpje en 2) wat wordt er van jullie gevraagd.

Gesprek: Herhaal de 2 vragen na het bekijken van het filmpje en stimuleer de kinderen om te antwoorden. Toewerken naar: er is actie nodig! Hiervoor moeten we in de badkamer zijn en het gaat om korter douchen.

NB In het filmpje wordt een gemiddelde douchetijd van 8 minuten genoemd. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het inmiddels 9 minuten is, dit kun je toelichten na het filmpje.

Stap 2 – Steekwoorden (5 minuten)

Daarna krijgen de kinderen ieder een leeg blaadje  en schrijven hun eigen steekwoorden op, waar ze aan denken n.a.v. het filmpje en het thema.

Toelichting steekwoorden:

Uitleg: Jullie krijgen nu ieder een leeg vel. Daarop kun je al je steekwoorden schrijven die jij het belangrijkste vindt nu je het filmpje hebt gezien en aan de natuur, dieren, energie besparen denkt .

Uitdelen: Kinderen krijgen ieder een vel (eventueel de achterkant van het kladontwerpvel) en schrijven hun eigen steekwoorden op.

Optioneel: Mindmap maken

Stap 3 – Spreuk bedenken (15 minuten)

Vervolgens bedenken de kinderen een spreuk voor hun etiket met behulp van deze steekwoorden.

Toelichting spreuken:

Uitleg: Nu jullie weten wat je belangrijk vindt, gaan jullie zelf een flesetiket voor in de badkamer ontwerpen: met een spreuk en een tekening. Het etiket komt later op een echte fles te staan, in jullie badkamer! De spreuk moet ervoor zorgen dat jouw hele gezin denkt: ik wil niet langer dan 5 minuten douchen!

Gesprek: Wat is een spreuk? Wat is een goede spreuk? Wie kent voorbeelden?

Aan de slag: Kijk naar je eigen steekwoorden en bedenk wat je aan je hele gezin wil zeggen. Schrijf je spreuk idee(ën) op je vel.

Stap 4 – Etiket maken (25 minuten)

De kinderen maken het etiket eerst in klad (met kleurpotlood) en als ze hiermee tevreden zijn hun definitieve ontwerp met stift.

De kinderen kunnen kiezen uit twee verschillende ontwerpvellen, voor de shampoofles of voor de douchegelfles.

Toelichting ontwerpen:

Uitleg: Maak je ontwerp op het kladvel. Als je spreuk helemaal goed is en past, mag je hem op het echte vel schrijven en gaan tekenen. Heel belangrijk: binnen de dikke lijnen blijven en de vier witte blokjes in de hoeken vrijhouden!

Uitdelen: De kinderen kunnen kiezen uit twee verschillende ontwerpvellen, voor de shampoofles of voor de douchegelfles.

Ontwerp: Kinderen maken het definitieve ontwerp op het origineel met stiften. Dat is beter voor de leesbaarheid en duidelijkheid.

Spreuk: Als iedereen een spreuk heeft bedacht en klaar is of bijna klaar is met het etiket maken, dan kunnen ze één voor één in de klas hun spreuk noemen. Zo hoort iedereen de spreuken.

Tip: Leuk om samen op de foto te gaan waarbij de leerlingen hun ontwerp in de lucht houden. Ze kunnen dan later ook een foto maken als de flessen met hun etiket zijn gearriveerd.

Stap 5– Afronding (ongeveer 5 minuten)

Uitleg: Nu jullie hier zo goed aan de slag zijn gegaan, kunnen jullie er ook thuis over praten. Neem je spreuk mee naar huis (kladvel) en praat over je spreuk. Vertel ze thuis over het filmpje en hoe belangrijk dit voor je is.

Stap 6- Fles bestellen (5 minuten)

Flessen met etiketten bestellen
Extra: iedereen kan mee doen met de wedstrijd ‘Het mooiste etiket’.
De leiding stuurt ontwerpen op (met voorblad en antwoordenvelop).
De leiding checkt of alle etiketten in de envelop zitten en of de gegevens op het voorblad kloppen. Er hoeft geen postzegel op de envelop.

Het adres is:

WaterSpaarders
Antwoordnummer 10243
2400 VB ALPHEN AAN DEN RIJN

Voorbereiding

 • Bekijken website Waterspaarders.nl
 • Bekijken filmpje
 • Ontwerpvellen bestellen of printen

Benodigd materiaal

 • Ontwerpvellen
 • Zwart/wit kopieën van de ontwerpvellen
 • Lege blaadjes
 • Voorblad en antwoordenvelop (ontvangen)
 • Stiften
 • Kleurpotloden
 • Eventueel computer/laptop om filmpje te bekijken als inleiding (duur 8:31): http://youtu.be/w49Lv_7jt0I

Tips

 • Let op: WaterSpaarders verwerkt geen ontwerpen van etiketten die geen oproep tot korter douchen bevatten.
 • Kijk op de wesite voor ontwerpvellen en voor extra filmpjes
 • Moedig de kinderen aan: herinner de kinderen er regelmatig aan dat deze activiteit erom gaat dat zij met hun dialoog en etiket hun hele gezin aanzetten tot niet langer dan 5 minuten douchen. Deze activerende focus - die de kinderen vertalen naar hun spreuk - is de kern. Het gaat er dus niet alleen om dat de kinderen zelf korter douchen. Geef ze het gevoel dat ze het kunnen en belangrijk zijn om ‘ons volwassenen’ (en broertjes en zusjes) aan te zetten tot korter douchen.
 • Begeleid zorgvuldig invullen van het formulier: binnen de dikke lijn van het etiket blijven; vrijhouden van de vier witte blokjes in de hoeken; gegevens volledig. Je vult het  voorblad in en stuurt deze met etiketten z.s.m. op naar WaterSpaarders.
Lees 3249 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 juni 2020 17:02
Log in om reacties te plaatsen