dinsdag, 01 september 2015 16:22

Baron 1898 het spel

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De kinderen dalen samen met mijn Baron Gustave Hoogmoed af in zijn mijn genaamd: Baron 1898 om zo veel mogelijk goud te delven en rijk te worden maar pas op want er zijn ook geesten die zichzelf de witte wieven noemen zij proberen namelijk de boel te saboteren.

Beschrijving van de activiteit

Het verhaal deel 1

Leiding: hebben jullie de krant al gelezen? Vandaag stond namelijk in de krant dat er, hier in de buurt een hele oude mijn van vroeger, weer is geopend. Misschien is het wel leuk om even te gaan kijken.

Hierna ga je naar de plek waar je het spel gaat spelen

Het verhaal deel 2

Leiding / kinderen: De welpen van scouting Nederland (of naam groep)

Baron: Hallo allemaal. Baron Gustave Hoogmoed is mijn naam en ik heb deze  goudmijn gebouwd dit is een heel mooie mijn geworden en als je naar binnen gaat leidt het naar schitterend goud en rijkdom het is een mijn waar iedereen over gaat praten en bekend staat als baron 1898, maar wie dat is..... Dat is de grote vraag! Wie durft ijzingwekkende tunnels van baron 1898 in te betreden? 

Leiding: Ik wil niet dat jullie naar binnen gaan want volgens de krant zitten daar geesten, die zichzelf de witte wieven noemen, die het goud  beschermen. Er zijn al duizenden mijnwerkers ziek geworden tijdens het opnieuw bouwen van deze mijn en degene die het overleeft hebben zeggen dat zij ze gezien hebben

Baron: Jullie laten je toch niet afschrikken door oude verhalen over geesten die zichzelf de witte wieven noemen dat geloven jullie toch niet in kinderen. Laten we mijn goud gaan zoeken. Uh, ik bedoelde ons goud 

Het spel

De kinderen worden in 3 groepen gedeeld 2 groepjes de goudzoekers en  1 groepje de witte wieven

Aan het begin van het spel aftellen van 3 tot 1 en roepen dan gluckauf (dit bracht namelijk vroeger geluk in de mijnbouw)

Goud delvers: krijgen bij de hoofdpost 3 kaartjes van mijnwerkers materialen namelijk pikhouweel, de lamp, het mijn karretje. Daarna als het spel begint  lopen ze door de mijn ingang door en proberen ze de andere kant van het veld te bereiken maar de witten wieven proberen dat tegen te houden. Als een van de witte wieven een goudzoeker tikt moet de goudzoeker 1 van zijn materialen afgeven hierdoor wordt de hoeveelheid goud minder als je de overkant bereikt en het goud delft als een goudzoeker geen materialen meer heeft kan hij met het goud nieuw materialen kopen heeft de speler geen goud dan kan hij of zij een opdracht doen voor martialen.

  • alles kapot = 1 goudstuk
  • 2 dingen kapot = 2 goudstukken
  • 1 ding kapot = 3 goudstukken
  • niks kapot = 4 goudstukken 

De koopwaarde van de martiale moet je zelf even bepalen 

Benodigd materiaal

  • Persoon die baron Gustave hoogmoed wil spelen 
  • Krant 
  • Materiaal kaartjes & goudstuk kaartjes (zie bijlage)

Tips

Probeer om het geloofwaardiger te maken een mijn ingang te hebben door bijv. een opening met een pad tussen twee struiken of een zelfgebouwde mijn ingang 

Bijlages

Baron 1898 het spel.docx

Lees 6713 keer Laatst aangepast op dinsdag, 25 juni 2019 00:18
Log in om reacties te plaatsen