zaterdag, 28 september 2024 18:57

Sterren kijken met Rebbel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Sterren stralen aan de nachtelijke hemel. Een ster is een zon die heeeeel ver weg van ons is. En er zijn heel veel sterren. Maar kun je die sterren tellen? Dat gaan de bevers in deze opkomsy uitzoeken. Ook maken ze hun eigen sterrenhemel.

Beschrijving van de activiteit

Hoeveel sterren zijn er?

Rebbel gaat met de bevers in een kring zitten. Ze laat vijf knikkers zien. Wie denkt dat er meer sterren zijn dan die knikkers? Tel de knikkers en leg ze in een vaas. Hierna vertelt ze dat er meer dan vijf sterren zijn. Zijn er meer sterren dan bevers in de groep? Samen tellen ze het aantal bevers en leg net zoveel knikkers als bevers in de tweede vaas. Vertel dat er meer sterren dan bevers in de groe zijn. Nu vult Rebbel de derde vaas tot de rand toe met knikkers. Denken de bevers dat er meer sterren zijn dan er in de derde vaas passen? Rebbel vertel dat er zo veel sterren zijn dat er computers voor nodig zijn om te tellen hoeveel het er zijn.

Rebbel stelt nog meer vragen over sterren: ‘Hebben jullie wel eens sterren gezien? Hoe zagen die eruit? Waren het er veel? Geven sterren licht? Wanneer zie je meestal sterren? Is de zon ook een ster?’ Laat een foto van een sterrenhemel zien, of ga met hen naar een donkere plek buiten om te kijken. Wat zien de leerlingen op de foto? Vertel dat je sterren ’s nachts het best kunt zien. Sterren geven
licht. De zon is ook een ster. De zon geeft zo veel licht dat we overdag licht hebben. Dan kunnen we de andere sterren niet zien.

De zon is de ster die het dichtst bij ons staat. De andere sterren zijn zo ver weg dat wij daar veel minder licht van ontvangen. Er zijn meer sterren in het heelal dan zandkorrels op aarde!

Sterrenhemel maken

De bever verven een vel A4-papier in de kleur van de nacht. Laat hen zelf kiezen welke kleur dit is. Als de verf droog is, maken de bevers zelf sterren. Geef de bevers een spatraam en een tandenborstel. Laat de bevers zelf kiezen welke kleur (of kleuren) ze de sterren maken. Vertel dat sterren in werkelijkheid ook in verschillende kleuren voorkomen. Door met de tandenborstel over het spatraam te gaan, komen er allemaal kleine stipjes op het papier. Deze stipjes stellen sterren voor.

Sterrenhemel besreken

Rebbel bespreekt met de bevers wat ze hebben geleerd. Ze vraagd een aantal bevers wat zij hebben gemaakt. Kom er nogmaals op terug wat sterren zijn, wanneer je die ziet en hoeveel er in het heelal zijn.

Benodigd materiaal

  • Spatramen
  • Tandenborstels
  • Papier
  • Verf
  • Knikkers (veel)
  • 3 vazen om de knikkers in te doen
  • Foto van sterrenhemel

Veiligheid

Gebruik uitwasbare verf of kleding bescherming.

Tips

Het leukste is als je met de bevers ook buiten naar de sterren kunt kijken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een weekendkamp.

Aanvullende informatie

Lees 52 keer Laatst aangepast op zondag, 29 september 2024 12:05
Log in om reacties te plaatsen