vrijdag, 15 maart 2024 17:05

Bouw je eigen Ndebelehuis

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De Ndebele-meisjesuit Zuid Afrika bouwen vaak fantasiehuisjes van stenen of de plattegronden ervan. Als ze wat ouder zijn leren ze de muren van huizen beschilderen en dat doen ze dan ook bij hun fantasiehuisjes in de hele specifieke Ndebelestijl.

Beschrijving van de activiteit

De Ndebele-meisjes bouwen vaak fantasiehuisjes van stenen of de plattegronden ervan. Als ze wat ouder zijn leren ze de muren van huizen beschilderen en dat doen ze dan ook bij hun fantasiehuisjes in de hele specifieke Ndebelestijl.

Begin met een eenvoudig rond hutje, bedek dit met gedroogd gras, laat een rookgaatje in het midden open en maak een deuropening in de stenen muur.

Voor de degelijke bouwers komt dan de volgende stap. Smeer de muren aan met klei, het is erg handig om hierbij water te gebruiken, dat smeert gemakkelijker. Wil je er een echt Ndbelehuisje van maken, dan smeer je de klei er niet zomaar op, maar na een eerste laag smeer je er een dunne 2e laag in Ndebelefiguren op. Rechte zwarte strepen afgewisseld met symmetrische figuren. Teken eerst de zwarte lijnen, kleur daarna pas in met heldere kleuren.

Bouw je eigen Ndebelehuis

Benodigd materiaal

  • Verschillende soorten steentjes, dat kunnen gewoon zwerfsteentjes zijn. De kinderen kunnen ze van huis meebrengen of per groepje gaan zoeken.
  • Eventueel klei om de muren aan te smeren
  • Verf in heldere kleuren en kwasten

Aanvullende informatie

Lees 212 keer Laatst aangepast op maandag, 18 maart 2024 07:30
Log in om reacties te plaatsen