zondag, 07 januari 2024 14:27

Last Minute box: Uitdagende Scouting technieken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Last Minute box: Uitdagende Scouting technieken

Beschrijving van de activiteit

Let op! Voor deze opkomst is de aanwezigheid van één mobiele telefoon per ploeg noodzakelijk. Als je deze opkomst wil draaien zorg dan dat je dit vantevoren regelt.  

Energizer 1: Levende windroos 

Zet een speelveld uit met 16 windstreken. Alle scouts pakken nu een kaartje uit het midden. Één persoon zal het kaartje met het noorden hebben en bepaalt het noorden door naar een willekeurige plek in het veld te rennen met zijn armen omhoog. De andere scouts hebben een kaartje met bijvoorbeeld Noord-Noord-Oost er op en begeven zich zo snel mogelijk naar de juiste plek op het veld t.o.v. de speler die het ‘noorden’ vertegenwoordigd. Als er na 5 seconden wordt gefloten, wordt er gekeken wie er goed staat en die scouts krijgen een punt per goed antwoord. 

Het aantal ronden is afhankelijk van de tijd die je hieraan wilt besteden. Advies is 10-15 minuten aan te houden. 

Variatie tip: gebruik kompasgraden in plaats van de windstreken.

Energizer 2: Helikopter-vlag-route 

Iedere ploeg krijgt pen, papier, een kompas en een te verstoppen voorwerp zoals een vlag. Het is voor iedere ploeg de bedoeling om een route te maken van ongeveer 200 meter lang van het clubhuis en plaatst de vlag op het eindpunt. De vlag moet zichtbaar zijn wanneer je er langs loopt, zodat er niet gezocht hoeft te worden en de uitdaging bij de route zelf blijft. 

De route techniek die aangehouden moet worden is die van de helikopter route. Hierbij teken je per kruispunt een pijl waarbij de lengte van de pijl in millimeters het aantal stappen weergeeft en de richting van de pijl de richting die gelopen moeten worden.  

Variatie tip: laat de scouts zelf een uitdagende route techniek kiezen. 

Zodra dit gelukt is, komen alle ploegen weer terug op het clubhuis. De gemaakte route wordt nu doorgegeven aan een andere ploeg en deze ploeg moet de route lopen. Lukt het hen om de route succesvol uit te lopen en de vlag te vinden? Leg uit dat als de vlag niet gevonden wordt dat dit niet alleen ligt aan de ploeg die de route loopt, maar net zo hard aan de ploeg die de route gemaakt heeft. 

Hoofdactiviteit: Achtervolgingshike 

Tijdens deze bloedstollende achtervolgingshike moeten de scouts in ploegen de leiding achterna zitten. De leiding loopt rond en komt uiteindelijk uit op een herkenbaar punt. De ploegen krijgen elk een eigen leiding toebedeeld, of wanneer er meer ploegen dan leiding beschikbaar zijn twee ploegen per leiding. De tijd van vertrek en aankomst wordt bijgehouden, waardoor het een wedstrijd wordt welke ploeg het snelst de leiding weet te vinden. 

Gedurende het spel worden de hints die de ploegen krijgen voor het vinden van de leiding steeds duidelijker. De eerste 5 minuten van het zoeken wordt alleen de windrichting van het staflid doorgegeven. Hiervoor zullen de scouts dus hun kompas moeten gebruiken. Daarna wordt de wijk waarbinnen het staflid zich bevind bekend gemaakt en geeft het staflid door of die links of rechts af loopt. 5 minuten daarna stuurt het staflid een foto door van waar die zich bevind. Tenslotte deelt het staflid diens live locatie. 

Wanneer er voldoende tijd is kan er een tweede ronde worden gestart waarbij de ploegen aan een ander staflid wordt gekoppeld en deze opnieuw moeten vinden. Welke ploeg de snelste gemiddelde tijd neerzet wint dan het spel. 

Tip

  • Ga als leiding uiteindelijk bij een herkenbaar punt staan, zodat de foto die je doorstuurt goed herkent kan worden. 
  • Spreek als leiding onderdeel duidelijk af de exacte tijd is wanneer de volgende soort hint gedeeld wordt, zodat alle ploegen op dezelfde tijd deze binnen krijgen en de vind-tijden met elkaar vergeleken kunnen worden. 
  • Als de telefoon van de ploeg eigendom is van een lid let er dan op dat deze de informatie wel met de rest van de ploeg deelt, de telefoon is gedurende het spel niet diens privételefoon maar het middel voor een ploegactiviteit. 
  • Wanneer je geen internet wil of kan gebruiken, kan je voor een variant kiezen met iets meer voorbereiding. Bij deze variant worden de hints die je normaal gesproken via de telefoon zou delen, meegegeven in dichte enveloppen per ploeg. Na het vinden van de eerste locatie, maken ze een foto met alle enveloppen zichtbaar in beeld. Hierna mogen ze de volgende enveloppe open maken. Aan de hand van de foto’s kan gecontroleerd worden of iedereen alle locaties heeft gevonden en niet direct naar het eindpunt is gegaan. 

Benodigd materiaal

  • Windrichting kaartjes (energizer 1) 
  • Pen en papier (energizer 2) 
  • Per ploeg een kompas (energizer 2) 
  • Per ploeg een voorwerp zoals een vlag (energizer 2) 
  • Per staflid: telefoon met voldoende stroom en internet (hoofdactiviteit) 
  • Per ploeg: Kompas, telefoon met voldoende stroom en internet (hoofdactiviteit) 

Aanvullende informatie

Lees 1124 keer Laatst aangepast op zondag, 07 januari 2024 14:28
Log in om reacties te plaatsen