vrijdag, 22 december 2023 01:10

Meteorenregen op komst!

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Pak je kans op romantiek of een nieuwjaarswens, en vergeet je hangmat niet. Er is een meteorenregen op komst!

Beschrijving van de activiteit

Zoek uit wanneer er een metererenregen is. Het voordeel is dat deze heel goed te voorspellen zijn en daardoor ruim van te voren bekend wanneer het showtime is. Een grote variabele is echter wel het weer; als het bewolkt is zal je geen vallende sterren zien. Het liefst heb je dus een backup programma klaar liggen voor als het niet door gaat.

Naast een datum heb je ook een locatie nodig. Net als bij sterrenkijken wil je een zo donker mogelijke plek opzoeken. Als je clubhuis in de natuur staat, heb je geluk. Heb je dat niet, of wil je toch meer donkerte en meer avontuur, zoek dan een mooie plek uit waar je je wandelschoenen voor nodig hebt.

Eenmaal op locatie kan het feest beginnen. Zet de stoel neer, hang de hangmat op of rol het matje uit. Realiseer je dat je het waarschijnlijk presteert om heel wat tijd naar de hemel te staren, dus maak het je zo comfortabel mogelijk. Gun je ogen ook de tijd om zich aan te passen aan het donker wat tot wel 20 minuten kan duren. Zo zie je ook de minder felle meteoren. En als je toch even wat licht nodig hebt om iets te pakken, zet je zaklamp of hoofdlamp dan op de zachte en rode stand die je ogen iets minder hard zullen doen verblinden.

Benodigd materiaal

  • Hangmat, campingstoel of slaapmat met comfortabele warme deken(s)
  • Warme versnaperingen
  • Evt. lampje met oog-verblind-besparende stand

Veiligheid

Op een donkere en heldere nacht is het net ff wat kouder. Zorg voor warme kleding en warme versnaperingen.

Tips

  • Kijk voor meer informatie over het waarnemen van vallende sterren of meteoren eens hier: https://hemel.waarnemen.com/FAQ/Planeten/018.html
  • Maak jezelf bekend met de sterrenbeelden zodat je gemakkelijker het stuk van de hemel aan kan wijzen waar de meestere meteoren worden verwacht.
  • Ideaal programma voor tijdens de expeditie, zeker als je dan het met licht vervuilde Nederland bent verlaten.

Aanvullende informatie

Lees 310 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 december 2023 01:29
Log in om reacties te plaatsen