zondag, 12 november 2023 12:06

Lichtverhalen maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met deze proef maak je de explorers meer bewust van wat kleur nu precies inhoud en ben je creatief bezig met verhalen schrijven en omvormen.

Beschrijving van de activiteit

Met deze activiteit transformeer je een zelfgeschreven verhaal met een druk op de knop van vorm en onderwerp. Met licht kun je tekst uitlichten van een specifieke kleur. Blauwe inkt licht feller op dan rode tekst in blauw licht, hetzelfde geldt voor Rood en Groen, de primaire kleuren. Met wit (normaal) licht kun je natuurlijk alle bovengenoemde kleuren inkt zien.

De Explorers schrijven elk een verhaal met 2 of drie verschillende kleuren. Door woorden weg te laten veranderd het verhaal en kan de boodschap opeens heel anders zijn.

Wanneer de verhalen geschreven zijn zorg je voor een donkere plek, door bijvoorbeeld het licht uit te doen in het lokaal, of met goed weer naar buiten te gaan. Presenteer het verhaal aan elkaar met wit licht (of zet alle kleuren aan). Door het witte licht te vervangen door licht van 1 kleur blijft in een donkere ruimte alleen de inkt van die kleur zichtbaar.

Benodigd materiaal

  • Rode, Groene en Blauwe lamp (voorbeeld)
  • Rode, Groene en Blauwe stiften
  • Wit papier
  • Optioneel
    • Witte lamp
    • Lampen en stiften in andere kleuren

Veiligheid

Let er in donkere ruimtes op dat men niet struikelt over los slingerend materiaal. Zorg dat het schrijven en demonstreren 2 verschillende onderdelen zijn.

Mocht je zelf aan de slag gaan met het maken van een schakelopstelling voor het licht, let dan op veiligheid.

Tips

In plaats van een tekst kun je er ook voor kiezen om tekeningen te maken. Alle lijnen van bepaalde kleuren kunnen zichtbaar en onzichtbaar gemaakt worden met enkelkleurig licht.

Aanvullende informatie

Lees 357 keer Laatst aangepast op dinsdag, 14 november 2023 13:55
Log in om reacties te plaatsen