zondag, 17 september 2023 11:11

De sage van de Jungle: Oe verdwaald (waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kennis maken met de windrichtingen.

Beschrijving van de activiteit

Saga van de Jungle is een commandospel. Het is een beetje vergelijkbaar met ratten en raven, maar je kunt met dit spel ook gevoel voor de windrichtingen aanleren, of basiskennis over het kompas. Het spel zoals hieronder is beschreven, maakt gebruik van het spelfiguur Oe de Schildpad uit het Jungle verhaal. Je kunt het natuurlijk naar hartenlust aanpassen aan je eigen spelfiguur, of er een ander verhaal van maken.

Het verhaal

Op een dag, lang lang geleden, toen Oe nog een jong klein schildpadje was, wou hij eens meer van de wereld zien dan z'n eigen nest bij de Talaabpoel (zet in het midden van het speelveld een centrale pion neer, en leg het kompas erbij). Dus hij zwom een eind naar noord, oost, zuid en west (zet pionnen neer in die richtingen, op ongeveer 5 meter afstand; leg intussen uit: als “Saga” vervolgens weer een kompasrichting noemt in z'n verhaal, dat moet iedereen rennen naar de pion die die richting aangeeft. Je mag bij de centrale pion op het kompas komen kijken als je het niet zeker weet, maar wie het eerst bij de goede pion is, krijgt een punt, en wie naar een verkeerde pion loopt, raakt een punt kwijt. Na deze uitleg gaat het verhaal verder:)

Oe, de schildpad zwom een eind naar het westen. En een eind naar het zuiden. Daar kwam hij Marala de meerval tegen. Oe was intussen een beetje de weg kwijt, want z'n kompas lag nog bij de Nishaani-plaats. Maar Marala vertelde dat Oe naar het oosten moest zwemmen om weer thuis te komen. Maar er kwam een storm uit het zuiden. Dus Oe ging een eind naar het noorden om de storm te ontwijken.

Toen zag hij Marala de Flamingo vliegen in het oosten. En daar zwom hij heen. En ja, daar was de Nishaani-plaats. Oe vertelde aan Marala waar hij geweest was in het westen. En Marala vertelde over het binnenland van de Jungle, waar Oe niet goed kon komen, behalve via de rivieren. “Vertel nog eens Marala, waar woon jij?” vroeg Oe. “Bij de Khaali Jagah-vlakte in het noordwesten” zei Mmarala (tijd om de 4 pionnen bij noordwest, noordoost, zuidoost en zuidwest te plaatsen en te vertellen wat ze voorstellen) “Oh okee” zei Oe “en wat is er in het noordoosten?” “de ruïne Emaarate” antwoordde Marala. “En Haveli, waar is dat?” vroeg Oe. “In het zuidoosten” zei Mika “maar als je daar heen wilt over zee, moet je naar het zuiden zwemmen tot bij de Raadsrots, en dan naar het oosten” Dus dat deed Oe.

Onderweg zwaaide Oe naar Chil en zwom verder naar het oosten. Maar voor hij bij z'n bestemming was, zag hij een schip in de ...baai. En dat kon de Taaitennik niet zijn, want dit schip lag niet op de bodem van de zee. En bovendien, er wapperde een piratenvlag op. Oe werd nieuwsgierig en klom via het ankertouw aan boord. Waar waren de piraten? Hij keek rond. Ze waren naar het noordoosten geroeid en daar aan land gegaan, met een schatkist die ze gingen begraven. En om een moeilijke schatkaart te maken, liepen ze een stuk naar het noorden, dan weer een eind zuidoost, dan noordoost, en toen weer zuidwest, want ze waren te ver gelopen. Nog een stukje west en daar begroeven ze hun schat. Daarna liepen ze naar het zuiden, terug naar de roeiboot. Oei, nu moest Oe weg voor de piraten weer aan boord kwamen, maar zo aan dek kwam hij niet snel vooruit. Dus verstopte hij zich achter een paar vaten rum en hoopte dat hij straks een kans zou hebben om van boord te gaan. Maar de piraten gingen vieren dat ze hun schat veilig verstopt hadden, en het eerste wat ze pakten toen ze aan boord waren, was de rum.

En toen zagen ze Oe. Oe vermoedde al dat hij snel in de schildpaddensoep zou belanden, maar hij had geluk: de piratenkapitein nam hem mee naar de kajuit en vertelde hem dat hij een speciale band had met zeeschildpadden. “Ooit voer ik eens ergens in het zuidwesten” vertelde de kapitein, “en we kwamen een schat op het spoor die op een eiland in het noordoosten moest liggen. Maar toen we daar heen voeren, begon de bemanning te muiten. Ze zagen een eilandje in het westen, en zetten me daar af, zonder eten of drinken. Na drie dagen kwamen ben ik gered door zeeschildpadden en die brachten me terug naar de haven in het zuiden.” “Hee, maar dat verhaal ken ik” zei Oe “bent u soms de bekende Jack Sparrow, beroemd en berucht van oost tot west?” “Captain Jack Sparrow” corrigeerde de kapitein “en ook berucht van noord tot zuid, hoop ik.”. En zo kwam Oe aan boord bij Jack Sparrow, en daar bleef hij een tijdje. Nou had Captain Jack ook wel een kompas, maar dat werkte toch wel heel anders. Maar uiteindelijk kreeg Oe toch heimwee naar de Nishaani-plaats en hij vroeg of de piraten hem terug konden brengen. Maar waar was Nishaani-plaats? Het stond op geen enkele kaart van Jack. Ze voeren een tijd van noordwest naar zuidwest, zonder deze plaats te vinden. “Hoe ziet deze er uit?” vroeg captain Jack. “Oe dacht na. De Guha grotten zijn in het noorden, het dorp Haveli in het zuidoosten en de Raadsrots in het zuiden. Nou, er was maar 1 plek op de kaart wat er zo uit zag. En dus zette het piratenschip koers naar . En via noord, oost, zuid en west kwam Oe uiteindelijk weer thuis van z'n avontuur.

Benodigd materiaal

9 pionnen

Eventueel kaartjes met de windrichtingen (of alleen noord

Tips

Lees het verhaal van te voren eerst goed door voordat je hem gaat gebruiken

Aanvullende informatie

Lees 488 keer Laatst aangepast op zondag, 17 september 2023 11:15
Meer in deze categorie: « Peddeldans (Waterspel) Wandelbingo »
Log in om reacties te plaatsen