zondag, 03 september 2023 15:22

Sterren kijken of niet?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Laat welpen het effect van lichtvervuiling zien.

Beschrijving van de activiteit

Op een ochtend komt Mang Hathi tegen, die lekker aan de rand van de rivier water over zich heen aan het spuiten is. Mang ziet er moe uit en Hathi vraagt hoe dat komt. Mang vertelt dat hij 's nachts heel erg veel last heeft van alle lampen in Haveli, die schijnen in zijn ogen als hij als het donker is over de jungle vliegt. Hathi snapt dat niet zo goed, want hij kan juist prima zien als er veel licht is....

Dan komen Mowgli en Shanti aanlopen en luisteren als Mang vertelt hoeveel last hij van dat licht heeft. Ze snappen het ook niet helemaal en Mang nodigt iedereen uit om eens te ervaren hoeveel last je van licht kunt hebben als het donker is.

De volgende nacht gaat iedereen met Mang mee naar de Amaraate ruine, want daar is het lekker donker. Mang vraagt iedereen om lekker te gaan liggen en naar de sterren te kijken. Het valt iedereen al snel op dat ze in de richting van Haveli veel minder goed sterren kunnen zien dan de andere richting uit. Mang vertelt dat dat komt omdat er veel licht in eht dorp Haveli naar boven schijnt en zo de zwakke sterren "overschijnt". Shanti denkt even na en vraagt of het zou helpen als het licht in het dorp niet de hele nacht zou schijnen. Mang antwoord dat dat helpt, maar dat het nog veel beter zou zijn als de mensen in het dorp huhn lampen alleen naar beneden zouden laten schijnen en niet meer omhoog. 

Benodigd materiaal

Geen

Tips

Het beste is deze activiteit uit te voeren op een plek waar in de ene richting veel lichtvervuiling is (een stad, kassengebied of zo) en de andere zo weinig mogelijk (bos of natuurgebied).

Aanvullende informatie

Lees 308 keer Laatst aangepast op maandag, 16 oktober 2023 14:20
Log in om reacties te plaatsen