zondag, 03 september 2023 15:05

Is licht leuk?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdek het verschil van de hoevelheid licht op wat je ziet. Natuurlijk is licht leuk!

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos is verdrietig, want door de nieuwe lampen langs het pad naar het dorp kan hij de dieren in het bos niet meer zien als het donker is. Maar de andere bewoners van Hotsietonia zijn juist zo blij met het licht, want zo kunnen ze ook als het donker is terug fietsen naar het dorp.

Om de andere bewoners te laten zien waarom die lampen misschien beter minder lang aan kunnen heeft hij een proefje bedacht. Hij heeft op de muur van zijn huisje een mooie tekening van een vogel geschilderd. En de dorpsbewoners komen kijken hoe goed de tekening te zien is bij verschillende vormen van licht.

Bas Bos begint met de tekening die verlicht is door een felle lamp. Nu zien de bewoners de tekening prima! Met een zwakke lamp is de tekening niet heel goed te zien en zonder lamp duurt het een tijdje, maar dan is het licht van de maan al genoeg om de tekening te zien. En de tekening is helemaal niet te zien als er naast de tekening een lamp schijnt in de richting van de bewoners. Bas legt de anderen uit dat de lampen langs het fietspad voor hem net zo lastig zijn als de lamp die naar de bewoners schijnt. Nu snappen de bewoners dat Bas de lampen langs het pad alleen aan wil houden als de bewoners ook op de fiets terugkomen naar het dorp. 

Benodigd materiaal

  • Tekening op een muur, liefst een buitenmuur
  • Felle lamp
  • Zwakkere lamp

Veiligheid

Laat de bevers niet te lang in een felle lamp kijken.

Tips

Doe dit het liefst op een avond als de maan goed schijnt, anders is er zonder kunstlicht niets te zien. Eventueel is dit te simuleren door een heel zwakke lamp aan het plafond te gebruiken als nep-maan, in een heel goed te verduisteren lokaal.

Aanvullende informatie

Lees 297 keer Laatst aangepast op maandag, 16 oktober 2023 14:05
Log in om reacties te plaatsen