zondag, 16 april 2023 15:38

Slinger de slang; slangen touwspellen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Speel actieve spellen met een knipoog naar slangen.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn meerdere spellen die achter elkaar gespeeld kunnen worden.

Bas Bos komt het bos achter Hosjitonia uit gerend. Hij heeft een heuse ringslang gezien in het bos. Hij is erg enthousiast. Je lijkt Freek Vonk wel zegt Stuiter. Hij legt uit wat een slang is en dat deze de vorm heeft van een touw. Natuurlijk nemen we geen slang uit zijn woonplaats mee want die wil met rust gelaten worden.

Bas Bos gaat in het midden van het veld staan en draait met het touw rond om zijn as. De bevers moeten dichtbij gaan staan en springen om het touw/ de slang niet te raken.

Daarna maken we het een stukje moeilijker. Nu doet Bas namelijk het touw horizontaal (heen en weer) slingeren. De golven van het touw maken het extra moeilijk om op tijd weg te springen. Zie je ook dat er een patroon in zit? Lukt het de bevers nu ook om op tijd voor het touw weg te springen?

Ten slotte gaat het touw zelfs vertikaal (op en neer) slingeren; omhoog dus! Dat is even kijken waar het touw naar toe gaat. Andere dorpelingen van Hotjitonia doen mee om te laten zien dat het wel kan.

De Bas Bos houdt met Rebbel het lange touw in het midden van het lokaal omhoog. De Bevers lopen er onder door. Bas Bos en Rebbel laten het touw na iedere keer een stukje zakken (Zie afbeelding).

Kern 1: Springen. De leerkracht en hulp slepen het het touw richting de kinderen, deze rennen naar het touw en springen erover (afbeelding). Variatie: Touw steeds hoger houden. Variatie 2: De leerkracht en hulp slepen het touw juist af van de kinderen. De groep haalt het touw in en springt erover (afbeelding).

Kern 2: Springen 2. De leerkracht en hulp laten het touw midden in het lokaal op de grond. Ze bewegen het touw horizontaal zigzaggend. De leerlingen lopen (rennen) naar het touw en springen er over. Variatie: Ze bewegen het touw verticaal zigzaggend. Variatie 2: Ze bewegen het touw snel draaiend ongeveer 30 cm. van de grond.

Afsluiting deel 1: De leerkracht staat in het midden en houdt één uiteinde van het touw vast. Hieraan draait zij/hij het touw laag over de grond in het rond. De leerlingen staan verspreid in het lokaal en springen over het touw als het bij hen is.

Lange touw 2

Inleiding: Alle kinderen staan links van het touw en houden het touw vast in hun rechterhand. De leerkracht geeft een ritme aan op de handtrom. De leerlingen bewegen als een sliert aan het touw door het lokaal (lopen, rennen, huppelen, springen enz).

Kern 1: Hoogspringen. De kinderen springen over het touw. Het touw gaat steeds hoger. Wie kan het hoogste springen van de groep?

Kern 2: Balanceren. De kinderen lopen over het touw dat op de grond ligt. Ze mogen er niet afglijden.

Afsluiting: Touwtrekken.

Ronde touw 1

Inleiding: Het ronde touw ligt midden in het lokaal als een cirkel op de grond. De kinderen gaan, lopen, huppelen, kruipen in de omgangsbaan van het op de grond liggende touw. Op een teken van de leerkracht springen ze in en uit het touw.

Kern 1: De bevers staan gelijkmatig verdeeld bij het ronde touw. Ze pakken het met 2 handen vast en trekken het strak en mooi rond. Als dat lukt gaan ze al trekken allemaal tegelijk zitten en tegelijk weer staan. Na enekel keren pakt iedereen het touw met één hand vast. Iedereen trekt het touw mooi rond en loopt in dezelfde richting rond. Variatie: Huppelen met één hand aan het touw. Variatie 2: Zijwaarts rond gaan.

Kern 2: Het touw ligt midden in het lokaal op de grond. De bevers staan gelijkmatig verdeeld bij het touw. Ze hebben het niet in hun hand. Ze springen, huppen hinken enz. over het touw in de sloot en er weer uit.

Afsluiting: ‘k Heb een lintje in mijn hand. Bas Bos maakt een strikje aan het ronde touw. De Bevers zitten in een kring en houden met twee handen het touw vast. Onder het zingen van onderstaand liedje geven ze het touw naar links door. Bij wie is het lintje als het liedje uit is.

Het liedje (op deze melodie):

‘k Heb een lintje in mijn hand
Die gaat reizen door het land
Is hij hier, is hij daar
Als je ‘m ziet dan zeg je ’t maar

Benodigd materiaal

  • Touw(en)
  • Eventueel themakleding voor Bas Bos met zijn expeditie kleding en Rebbel

Veiligheid

  • Zorg dat je niet te hard met het touw gaat slingeren.
  • Wanneer je meer dan 10 spelers hebt maak dan een tweede cirkel zodat er genoeg ruimte voor iedereen is en ze niet elkaar voor de voeten lopen.

Tips

Het is niet erg als een bever geraakt wordt. Het is in ieder geval geen leuke regel om er een afval wedstrijd van te maken; dus dat een bever nadat ie af is niet meer mee mag doen want wachten is niet leuk.

Aanvullende informatie

Lees 668 keer Laatst aangepast op dinsdag, 30 mei 2023 15:47
Log in om reacties te plaatsen