zondag, 16 april 2023 15:15

Ontketenen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers spelenderwijs kennis laten maken met de basis gedachte van Keti Koti

Beschrijving van de activiteit

Noa en Sterre Stroom zitten samen op het dorpsplein van Hotsjietonia. Samen hebben ze het over Keti Koti. Stuiter is nieuwsgierig en wil weten wat dat is. Noa verteld Keti Koti ‘Ketenen Verbroken' betekend. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Sterre weet wel een spel waarbij er een keten aan bvers verbrokn moet worden

Zie de bijlage hoe het speelveld er uit ziet. Laat de kinderen in een keten staan, op 1 kind na, en elkaar de handen vasthouden. Het overgebleven kind gaat namelijk de schakels uit de ketting proberen te halen door ze los te halen en over de achterlijn te slepen. De ketting mag wel wat moeite doen om zichzelf in stand te houden, maar uiteindelijk zal de ketting altijd mee moeten bewegen met de losse schakels.

Op het moment dat een schakel over de achterlijn is mag deze meehelpen met andere schakels uit de ketting halen. Dit gaat net zo lang door totdat de ketting leeg is.

Maar pas wel op: de buitenste schakels mogen de losse schakels tikken. Wanneer dit gebeurt worden zij weer onderdeel van de ketting. De ketting mag alleen tikken wanneer ze allemaal weer aan elkaar vast zitten, anders zijn er te veel kettingtikkers. Zorg er dus voor dat er altijd iemand vrij is, want anders heeft de ketting gewonnen.

Benodigd materiaal

Pionnen / markering van het speelveld

Veiligheid

Laat de kinderen niet hun armen en elkaar haken, maar de handen vasthouden, want anders wordt het spel te veel stoeien.

Tips

Voor de simpelere en snellere versie van spel laat je het tikken door de ketting achterwege.

Aanvullende informatie

Lees 472 keer Laatst aangepast op zondag, 11 juni 2023 14:12
Log in om reacties te plaatsen