zondag, 30 oktober 2022 11:34

Ikke's buitengewone beestjes

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het ontdekken van insecten en spinnen.

Beschrijving van de activiteit

Ikke scharrelt tussen de bladeren in de bosrand vlak bij de Talaab poel. Daar komt hij regelmatig verschillende insecten tegen. Wist je dat insecten hele interessante wezentjes zijn, alleen al omdat er meer dan een miljoen verschillende soorten bekend zijn, die er allemaal anders uitzien. Er zijn kevers, vlinders, libellen, sprinkhanen, wantsen, vliegen, bijen en wespen in allerlei vormen, kleuren en maten. Alle insecten hebben een lichaam dat bestaat uit een kop, borststuk en achterlijf. Aan het borststuk zitten 6 poten (3 paar) en bij veel soorten ook vleugels.

Spinnen behoren niet tot de insecten, kenmerkend is dat zij 8 poten en 8 ogen hebben en dat ze draden kunnen spinnen. Wist je dat niet alle spinnen een web maken? Er zijn ook jagers die hun prooi bespringen.

Ikke leest samen de welpen het boek: Het allermooiste boek over spinnen en insecten - Barbara Taylor en Val Walerczuk

Maak met de horde een eigen versie van ‘Het allermooiste boek over spinnen en insecten’. Ga naar buiten om spinnen en insecten van heel dichtbij te bekijken. Met een vergrootglas kun je details zien. Je kunt ook een foto maken met een smartphone en de details uitvergroten. Teken het dier na met zoveel mogelijk details en kleur het later in het clubhuis in.

Bestudeer ook het gedrag van de diertjes in hun eigen omgeving. Waar zijn ze mee bezig? Verzamel zoveel mogelijk wist-je-datjes door goed te kijken. Bijvoorbeeld: Wist je dat mieren op een rijtje achter elkaar aanlopen en voedsel naar het nest dragen? Wist je dat een vlinder 2 antennes op zijn kop heeft met een knopje aan het uiteinde?

Bundel alle tekeningen met wist-je-datjes en maak er een mooi boek van.

Benodigd materiaal

  • Vergrootglas of smartphone,
  • Potlood,
  • Tekenpapier en kleurtjes/stiften

Tips

Boekentip voor welpen: Het allermooiste boek over spinnen en insecten - Barbara Taylor en Val Walerczuk
In dit boek vind je bij elke prachtige illustratie een lijstje met feiten
en weetjes. Bovendien staat op elke pagina kort beschreven waar het dier leeft, hoe groot het is, hoe oud het wordt en wat het eet. Er staan exotische insecten in maar bijvoorbeeld ook het lieveheersbeestje, de mestkever en de weidebeekjuffer. Wist je dat de mestkever dol is op poep en daar grote ballen van rolt? Ze rollen de ballen in een rechte lijn en kijken daarbij naar de zon die ze gebruiken als wegwijzer.

Aanvullende informatie

Lees 493 keer Laatst aangepast op zondag, 30 oktober 2022 11:52
Log in om reacties te plaatsen