woensdag, 26 oktober 2022 10:11

Maak een onderwaterkijker

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak zelf een onderwaterkijker en ontdek wat er onder water leeft.

Beschrijving van de activiteit

Malchi heeft in de Guhagrotten een tekening gezien van zwemmende mensen. Ze vindt dat zij dat in het water veel beter kan… en daagt Shanti uit voor een wedstrijdje. Mowgli is de scheidsrechter. Tijdens het zwemmen houdt Malchi erg lang haar adem in om onderwater te zwemmn. Shanti raakt bijna in paniek; komt Marala nog wel weer naar boven? Gelukkig ziet ze Marala weer en bverteld hij enthausias over het onderwater leven. Shanti wordt nieuwschierig en samen met Marala maken ze een onderwater kijker

In een sloot of vijver leven heel wat dieren, zoals vissen, waterslakken, waterkevers en waterwantsen. Ook de larven van muggen, ééndagsvliegen, kokerjuffers en libellen leven in het water. Diertjes die onderwater leven hebben zuurstof nodig. Vissen hebben kieuwen waarmee ze zuurstof uit het water halen, de meeste andere waterdiertjes moeten echter boven water lucht happen. Om niet steeds naar boven te moeten gebruiken sommige diertjes trucjes om lucht mee het water in te nemen. Veel waterinsecten, zoals het bootsmannetje, hebben haartjes waardoor er lucht rond hun lichaam blijft zitten, ze zien er daardoor zilverkleurig uit. Waterkevers nemen lucht mee onder hun schild. De waterschorpioen heeft een soort ‘snorkel’ aan het achterlijf. Een waterspin maakt onderwater een web met een luchtbel erin waarin ze leeft.

Onderwaterkijker maken:

Snij de bodem uit een oude emmer, zodat zowel de onder- als bovenkant open is. Span plasticfolie strak om de bovenkant en zet rondom goed vast met ducttape. Je onderwaterkijker is nu klaar voor gebruik.

Plaats de kant met folie op het wateroppervlak en druk iets onder water. Door de waterdruk gaat de folie bol staan wat het effect geeft van een vergrootglas. Schijn met een zaklamp door de folie in het water om nog dieper onderwater te kunnen kijken.

Waterleven:

Bestudeer het leven onderwater met je waterkijker. Kun je ontdekken hoe een diertje naar zuurstof hapt? Download de app ‘Waterleven’ en zoek op welke waterdiertjes en waterplanten je gezien hebt.

Benodigd materiaal

  • Emmer,
  • Scherp mesje,
  • Plasticfolie,
  • Ducttape,
  • Zaklamp

Tips

Droge reserve kleding en handoeken achter de hand kan handig zijn

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 14 Bescherming van zeeën en oceanen.

Aanvullende informatie

Lees 768 keer Laatst aangepast op zondag, 02 juni 2024 12:35
Log in om reacties te plaatsen