woensdag, 19 oktober 2022 11:23

Baloe's beleef de herfst challenge

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Buiten de herfst beleven.

Beschrijving van de activiteit

Baloe is een echte beer een houd in de winter een winterslaap. Maar vlak voordat hij zijn winterslaap gaat houden wil hij graag alle aspecten van de jungle ervaren. Natuurlijk doet hij dat samen met Mowgli en Shanti.

Uitdaging 1: Paddenstoelentijd

Leg jouw mooiste of meest vreemde paddenstoelvondst vast!

Paddenstoelen zijn op meer plekken te vinden dan je zou denken. Een paddenstoeldie tussen de stenen uit kruipt, verborgen is tussen het gras of tevoorschijn komt uit een composthoop. Weet jij op de meest vreemde plek van Nederland een paddenstoel te vinden? Of zie jij ergens een super mooie paddenstoel: maak een foto!

Wat doet het met je?

Natuurlijke patronen stimuleren onze hersenen meer dan patronen uit omgevingen die door mensen zijn gebouwd. De stad verveelt en de natuur fascineert! Kijken naar de natuur kietelt onze hersenen op zo’n manier dat het onze versnipperde aandacht vasthoudt en een gevoel van kalmte teweeg brengt.

Wat is de mooiste, gekste of meest bijzondere paddenstoel die je hebt gezien? Deel jouw herfstfoto met de rest van de groep.

Uitdaging 2: Ga buitenspelen!

Haal het kind in jezelf naar boven en ga moddersliden, in de wind hangen, hooghouden met kastanjes, spring in een grote berg bladeren of speel samen met anderen boompje tik of levend stratego. Maak het zo gek als je wilt en geniet van alle positieve energie die je ervan krijgt.

Buitenspeel inspiratie nodig? Wil je voelen dat het herfst is?

Ja:

  • ... écht voelen? Duik in de bladeren of neem een bladerdouche!
  • Ben je niet bang voor een buitje? Ga hoosbui hiken!
  • Wil je wel eens lekker vies worden? Ga moddersliden!

Nee:

  • Hou je van snelheid? Ga heuvel roetsjen

Wat doet het met je?

Buiten zijn en bewegen helpt je om te ontspannen én fit te blijven. Of je nu licht, matig beweegt, alles helpt! Door te bewegen worden je hart en longen even flink aan het werk gezet en dat houdt ze gezond. Ook maak je tijdens het bewegen gelukshormonen aan, net als met lachen. Dus combineer die twee en geniet!

Uitdaging 3: Kies je kleur

Maak een kleurrijke herfstwandeling om jouw 2 uur in de natuur te halen. Kies één herfstkleur (rood, geel, oranje of bruin) en focus je tijdens de wandeling op deze kleur. Wat valt je op? Als je echt fanatiek wilt meedoen, laat jij jouw route bepalen door een herfstkleur naar keuze. Kies bijvoorbeeld steeds de richting waar je het meeste geel ziet. Wie weet waar je terecht komt! Bladeren vind je in veel verschillende kleuren en vormen. Is het een blad van een linde? Of van de hazelaar? Wat doet het met je? Het kijken naar de veranderende kleuren in de natuur geeft je een ontspannend gevoel. Kleuren hebben namelijk invloed op je emoties en humeur.

Volgens Oosterse geneeswijzen kun je met kleuren je lichaam in balans houden. Zo worden kleuren ingezet om bijvoorbeeld slapeloosheid en depressiviteit tegen te gaan.

Uitdaging 4: Maar outdoorkunst

Schuilt er in jou een Picasso of Mondriaan? Laat je creativiteit de vrije loop en maak in de buitenlucht, waar anderen het kunnen zien, een natuurkunstwerk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Mandala in herfstkleuren?

Wat doet het met je?

Lekker buiten met je handen bezig zijn en op een andere manier naar de natuur kijken helpt om afstand te nemen van de waan van de dag. Een mindfull moment tijdens een drukke dag. Uit onderzoek blijk dat in de natuur zijn, bijdraagt aan je persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Je voelt je bijvoorbeeld vrijer om bewust je eigen keuzes te maken.

Benodigd materiaal

Uitdaging 1:

  • fototoestel
  • paddenstoelen zoekkaart

uitdaging 2

  • blader hoop

Uitdaging 3

  • flinke wandeling
  • bomen zoekkaart

Uitdaging 4: buiten beeld

  • -

Aanvullende informatie

Lees 655 keer Laatst aangepast op woensdag, 26 oktober 2022 10:44
Log in om reacties te plaatsen