zondag, 02 oktober 2022 11:18

Arcade Fabriek

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

 De groep gaat Spartacus Spelmaker helpen zijn levende arcadehal een succes te maken. Ze spelen levend Tetris en verdienen stukken op posten.

Beschrijving van de activiteit

Het spel dat we gaan spelen is een postenspel dat draait om een centraal “Tetris”. Groepjes verzamelen bij posten zogenaamde Tetromino’s, op de Centrale Post mogen zij deze op het gezamenlijke Tetrisbord spelen. In de bijlage van deze activiteit vind je de postbeschringen, een stroomschema per post, alle pagina's die geprint kunnen worden en een korte speluitleg voor deelnemers.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen. Om Tetris te kunnen spelen moeten Tetromino’s verzameld worden. Bij de Centrale Post worden de Tetromino’s op het Tetrisbord gelegd. Het team dat aan het einde de meeste punten heeft wint spel!

De Tetromino’s

Het doel is om “rijen” te maken met Tetromino’s in verschillende vormen. Groepjes verdienen Tetromino’s door bij posten een spel te winnen. Een groepje kan altijd maar één Tetromino tegelijkertijd in bezit hebben. Er zijn zeven vormen Tetromino’s te verdienen in het spel.

Arcadetickets

Bij de start van het spel én na elk bezoek aan de Centrale Post ontvangt een groepje en arcadeticket. In ruil voor dit ticket mogen zij een spel bij een post spelen. Alleen als ze winnen ontvangen zij een Tetromino. 

Wanneer een groepje het spel verliest krijgen zij hun ticket terug en kunnen een andere post proberen. Als een groepje geen ticket heeft kunnen zij dus ook de post niet doen en geen blok ontvangen.

Het Tetrisbord (Centrale Post)

Op het verkennerveld staat de gamemachine. In de machine is een verhoging gemaakt waardoor het groepje een bovenaanzicht op het Tetrisbord krijgt. Op het bord is een raster met 8 horizontale en 16 verticale lijnen gemarkeerd.

Om groepjes het gevoel te geven echt in het Tetris spel te zitten, is de machine uitgerust met stroboscopen, geluidseffecten (Tetris theme) en andere prikkels.

Tetromino’s leggen

Een lid van de postbemanning zal vanaf de bovenkant van het speelbord de Tetromino verschuiven. Elke seconde wordt de Tetromino een rij naar beneden geschoven. Op de achtergrond geeft een metronoom met “piepjes” aan wanneer de Tetromino verschuift. 

Groepjes kunnen de volgende aanwijzingen geven: 

  • Links; schuift de Tetromino één positie naar links (voor de postbemanning: naar rechts)
  • Rechts; schuift de Tetromino één positie naar rechts (voor de postbemanning: naar links)
  • Draai; draait de Tetromino 90 graden met de klok mee (voor de postbemanning: linksom)

 Als de Tetromino in aanraking komt met een reeds gelegde rij Tetromino’s en niet meer verder naar beneden geschoven kan worden, is de “ronde” over. Groepjes betreden de machine aan de voorkant en verlaten deze via de achterkant. 

Er worden punten gescoord door het leggen van een Tetromino en het maken van rijen, elke gelegde Tetromino is 100 punten waard.

Rijen maken

Rijen bestaan uit aaneengesloten Tetromino’s, wanneer een Tetromino een rij compleet maakt wordt deze hele rij verwijdert van het spelbord. 

Alle omliggende, mogelijk incomplete, rijen blijven op het bord liggen en worden aangeschoven. 

Als er meer rijen gemaakt worden door het plaatsen van een Tetromino levert dit ook meer punten op. 

Aantal rijen

1

2

3

4

Punten

200

300

500

800

Vol bord

Het is mogelijk dat het Tetrisbord gedurende het spel “volloopt”. Als een Tetromino niet meer in zijn geheel op het speelveld past is het bord “vol”. Het groepje krijgt geen punten op en het Tetrisbord wordt leeggemaakt.

Posten

Er zijn twee soorten posten in het spel: 

  • De Gamemachine (Centrale Post)
  • Arcadeposten (spelposten)

Gamemachine

De gamemachine is de Centrale Post, hier wordt het Tetrisspel gespeeld. Naast het Tetrisspel zijn hier ook het scorebord en de koffietafel te vinden.

Arcadeposten (spelposten)

Bij de arcadeposten verdienen de groepjes Tetromino’s door andere (klassieke) arcade games te spelen. Sommige arcadeposten zijn dubbel uitgevoerd, op de kaart is dit aangeduid door het postnummer en de letter A of B. Bij alle posten is de postbemanning in thema.

Per post is een Tetromino te verdienen. In de onderstaande tabel zijn de posten, Tetromino, het type spel en het aantal personen postbemanning beschreven.

Post

Tetromino

Type spel

Postbemanning A

Postbemanning B

1 - Super Mario

T

Rennen

1 persoon

1 persoon

2 - Tower of Babel

S

Teamwork

1 persoon

1 persoon

3 - Mario Kart

Z

Rennen

1 persoon

1 persoon

4 - Minesweeper

O

Tactisch

1 persoon

1 persoon

5 - Pac-Man

J

Tactisch

3 personen

3 personen

6 - Bloons

L

Gooien

1 persoon

1 persoon

7 - Mastermind

I

Tactisch

1 persoon

1 persoon


De individuele posten zijn verder beschreven in de postbeschrijvingen. Die zijn te vinden in de bijlage onderaan de pagina.

Thema

Spartacus Spelmaker heeft een fantastisch nieuw concept bedacht: iedereen speelt altijd maar met die playstations, switch, enzovoorts. Zijn revolutionaire gamemachine is bedoeld om mensen het ultieme vermaak te brengen. Wij mogen de machine testen, maar willen daar natuurlijk wel iets voor terug zien (boerenkool).

Kleding/karakter

Spartacus Spelmaker is een ondernemer/directeur met een ongelooflijke voorliefde voor ouderwetse en klassieke spellen. Die nieuwe spellen op die moderne machines vindt hij maar niks; vroeger had je nog echt een skill nodig om te winnen. Vooral Tetris vindt hij helemaal het einde, tegen iedereen praat hij graag over dit spel. Spelmaker ziet zichzelf ook graag als directeur; hij wil graag dat mensen hem met zijn achternaam aanspreken en hij controleert bij alle posten of er niet vals gespeeld wordt op zijn 'machines'.

Ook de outfit van Spelmaker is afgestemd op zijn passie. Spelmaker is zakelijk gekleed, met een mooi pak, maar overal zijn er details te zien van arcade games.

Intro

Spartacus Spelmaker komt na de vlag met veel lawaai, licht en rook uit de Tetrismarchine (de boogtent die achter de vlag is opgezet). Voordat de stafleden uitgesproken zijn, om te vragen wat hij komt doen, begint hij zich voor te stellen ("Ik ben Spartacus Spelmaker, maar noem me maar Spelmaker"). 

Vanaf dit moment proberen de stafleden hem nog een keer te onderbreken, maar ze komen er niet meer tussen totdat hij zijn plan heeft uitgelegd. Spelmaker heeft een geweldig nieuw concept! Hij heeft een Tetris-experience gemaakt, een arcademachine waar je helemaal in gaat, een hele bijzondere ervaring. En het meest bijzondere is dat je tegen elkaar speelt. 

Om het spel te spelen moet je wel een Tetromino (een blok) in het apparaat gooien, maar ook daar heeft hij een oplossing voor: je kan andere spellen doen om een Tetromino te verdienen. Dus: wie heeft er zin in een spelletje? Wie wil helpen om het nieuwe concept te testen? 

De staf zegt dat ze het wel willen testen, maar ja, het is wel lastig, want ondertussen moet er ook boerenkool gekookt worden. In ruil voor het testen wil Spelmaker wel zorgen dat er gekookt wordt, zodat we aan het einde van de middag lekker aan de boerenkool kunnen.

Een staflid legt daarna het spel volledig uit en de groepjes worden gemaakt. Daarna worden de uitlegboekjes uitgedeeld en krijgen de teams even de tijd om die door te lezen en de tactiek te bepalen.

Tijdens spel

Tijdens het spel loopt onze directeur rond. Hij controleert bij de posten of alles wel naar zijn wens verloopt. Bij de centrale post vraagt hij naar de mening van de deelnemers om zijn concept te verbeteren. Ook probeert hij bij elk groepje (tot het irritante aan toe) te vertellen over Tetris, arcade games en zijn gamehal.

Outro

Tijdens de outro bedankt Spartacus Spelmaker de groep. Hij vertelt dat hij de input van de groep gaat gebruiken om zijn concept helemaal uit te werken. Ook wil hij nog een prijs geven aan het beste team. De boerenkool heeft hij alvast naar de keuken gebracht, dat is straks klaar.

Aanvullende informatie

Lees 1572 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 14:26
Log in om reacties te plaatsen