zondag, 24 juli 2022 15:39

Fabeltjes krant karakters

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Onderzoeken of de karakters die wij aan dieren geven ook kloppen.

Beschrijving van de activiteit

Als je huisdieren hebt dan weet je dat dieren een heel eigen karakter hebben. Je hebt bijvoorbeeld brutale, angstige, vriendelijke, neurotische en voorzichtige katten. Ook bij diersoorten in je tuin of in de vrije natuur kun je verschil in karakters herkennen. Elke karaktereigenschap heeft zowel voor- als nadelen. Brutale waaghalzen zijn overal als eerste bij, ze krijgen de lekkerste hapjes maar lopen ook gevaar. De wat voorzichtigere dieren moeten hun kans afwachten, maar leven wellicht langer. Soms lijken dieren dezelfde eigenschappen te hebben als mensen, maar is dat ook zo?

Is een pauw ijdel omdat hij pronkt met zijn veren, of is het nuttig gedrag omdat hij daarmee meer kans maakt bij de vrouwtjes? Is een vos sluw? En waarom noemen we een gans dom en een uil slim?

Ga buiten zitten in de tuin, in een park of in het bos, om op je gemak het gedrag van een dier te observeren. Hoe zou je het karakter van het dier omschrijven? Bijv. een brutale mus, een nieuwsgierige eekhoorn, een bezige bij. Wat is een voor- of nadeel van het gedrag? Kun je daar een leuk fabeltje  verzinnen?

Een fabel is een verzonnen kort verhaal met een wijze les. Zie voor een voorbeeld De fabel van de Vos en de Raaf. Vaak komen er pratende dieren in voor met menselijke eigenschappen, zoals in de Fabeltjeskrant.

Verzamel alle fabeltjes en maak met de groep jullie eigen Fabeltjeskrant.

Benodigd materiaal

pen en papier

eventueel een laptop / beamer om de fabeltjes krant te laten zien

Aanvullende informatie

Lees 737 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 15:40
Log in om reacties te plaatsen