woensdag, 22 juni 2022 15:17

The big bad wolf, de nieuwste Crime-Noir hit... (Bevers/welpen: De grote boze wolf is weer bezig)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak kennis met de opbouw van een goed verhaal.

Bever/Welp: Rebbel/Baloe zit rustig in het zonnetje met een boek. Het boek heeft een tijdje open gelegen. Door de zon zijn alle letters zo wit als het papier geworden. Maar ik had net zo een zin in een verhaal zegt hij verdrietig. Kunnen we Rebbel/Baloe troosten? 

Beschrijving van de activiteit

The big bad wolf, de nieuwste Crime-Noir hit... Maar dat kan altijd beter en we weten zeker dat de scouts zelf een beter Crime-Sprookje schrijven. Dit sprookje moet natuurlijk alle elementen hebben die een normale ook heeft: Een pakkend begin, een middenstuk en een slot met een plot erin, die ook wat moreel probeert bij te brengen. 

Een pakkend begin/ inleiding, waarin het probleem kort en duidelijk wordt geschetst.. Een middenstuk met oplopende spanning. tussenstuk waar het  probleem opgelost  lijkt. Het is half opgelost een groter probleem ontstaat.  Dit wordt in het einde van het middenstuk steeds duidelijker. De spanning loopt op.  We naderen het plot. In  het slot is het probleem uit de inleiding opgelost.

In het verhaal zitten verschillende type's Dit kunnen de 16 persoonlijkheden zijn. (wordt al een aardig volwassen verhaal.) In sprookjes zijn de rollen erg zwart/wit duidelijk. goede/ kwade onschuldige/schuldige daartussen de hoofdpersoon die het probleem met een hulp oplost.

Benodigd materiaal

  • Schrijfgerei en papier 
  • Voor bevers en welpen poppenkastpoppen/knuffels en voorwerpen om hun verhaal uit te spelen. (als een verhaal schrijven nog wat lastig is) de voorwerpen 

Veiligheid

Geef een aantal hints. Laat de kinderen dit oppakken alsof het hun eigen idee is. Voorkomt wat faalangst. En kan ook onrust wegnemen omdat de persoon die zelf niet op een idee komt zich niet groot hoeft te houden door ""stoer" te gaan klieren.

Tips

  • Visualiseer de opbouw van een verhaal door een bestaand verhaal eerst in de onderdelen te verdelen. zodat je het kan ervaren.
  • Koppel bij bevers en welpen de voorwerpen aan de verhaal fases. 
  • scouts/ explorers/ roverscouts: Ter inleiding van je project of aankaarten van maatschappelijk issue  is het prettig om een verhaal duidelijk en overzichtelijk te kunnen vertellen. Tip: sprookjes zijn vaak bekend, het moraal wordt mooi verpakt en door de eeuwen heen nog steeds gebruikt. 
  • Wil je alleen meer magie kijk dan in de regiomappen 2023 Tijd voor avontuur 

Aanvullende informatie

Lees 836 keer Laatst aangepast op maandag, 04 juli 2022 18:05
Log in om reacties te plaatsen