zondag, 24 april 2022 18:34

Heksensoep

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ervaren wat je met eigen pluksels uit de natuur kan doen. Stel je eigen wild te plukken kruidenthee (Tisane) of soep samen.

Beschrijving van de activiteit

In de zomer en het vroege najaar staat de kamille uitgebreid te bloeien. Deze kun je plukken en er thee van zetten. Als je ze droogt kun je er later thee van zetten. vertelt Mor bij het kampvuur. Zullen we morgen kijken of we ze kunnen vinden. ze zijn zo mooi en smaken heerlijk.

Heksen komen veel voor in sprookjes, mythen en sagen. Heksen wisten en weten veel van kruiden. Ontdek de heks in jezelf en verdiep je in diverse kruiden. Laat je informeren door iemand die er wat vanaf weet. Stel je eigen wild te plukken kruidenthee(Tisane) of soep samen. En hoe gaat deze dan heten? Je hoeft niet alles echt wild te plukken. Houd wel rekening met de gezegde: Je moet eerst zaaien voordat er geoogst kan worden. www.pluktea.nl https://www.scoutshop.nl/speelkaarten-eetbare-wilde-flora-2e-druk https://www.scoutshop.nl/bushcraft-handboek 

Thema introductie bever

Rozemarijn heeft  het plantje munt zien groeien. Het staat op een vochtige plek bij de slootkant. Maar er zijn ook verschillende soorten munt bij de plantenmarkt en tuincentra te koop. De bevers mogen hun eigen muntthee of watertje met ijsblokjes maken. Fleur heeft heel veel mooie kamille bloemen geplukt. Dit brengt Rozemarijn op het idee. We kunnen hier thee van zetten.

Thema introductie welpen

Jacala komt een beetje boos uit het water. In het water is het fij en op het land ook. Maar om uit het water te komen moet hij eerst door de brandnetels en dat vindt hij niet fijn. Die vervelende prikplanten hebben ze niets beters te doen? Ja ze kunnen je beter maken zegt Baloe. Ze prikken alleen maar; roepen de dieren uit het bos. Baloe legt uit dat ze heel gezond zijn. Ze zuiveren je bloed. Je kunt er heerlijke gerechten zoals soep, thee of een pesto mee maken. Dat willen we proeven; roepen de dieren uit het bos.

Benodigd materiaal

  • Plantenboek en enige kennis van eetbare planten. 
  • Water, ketel/pan en warmte bron. bekers om te drinken.

Veiligheid

Weet wat je de kinderen laat eten en drinken. Je kunt ook een muntplantje in de supermarkt of tuincentra kopen (als je niet zeker bent van je kennis)

Tips

  • Maak dit spel uitdagender voor scouts en explorers door het te combineren met het maken van een eigen klein vuurtje.
  • Kijk eens op de scoutshop naar het speelkaarten pakket met 48 eetbare Nederlandse wilde planten & paddenstoelen.
  • Meer mythische spelen en activiteiten kijk in de regiospelen 2022-2023

Aanvullende informatie

Lees 886 keer Laatst aangepast op vrijdag, 03 mei 2024 17:04
Log in om reacties te plaatsen