woensdag, 02 maart 2022 10:03

Baltsgedrag bestudeerd

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Balts gedrag bij dieren bestuderen.

Beschrijving van de activiteit

Als de lente in zicht komt begint voor veel dieren de paringstijd. Met baltsgedrag proberen dieren een geschikte partner over te halen om te paren.

Bij de meeste soorten zijn het de mannetjes die zich uitsloven om zich te bewijzen. Elke diersoort heeft kenmerkend baltsgedrag. Honden doen dat o.a. met een geurtje, een pauw pronkt met zijn veren, een merel zingt het hoogste lied. Futen doen een paringsdans, een specht maakt indruk met zijn geroffel, hazen boksen met elkaar om de gunst van een vrouwtje. Dierenvrouwtjes zijn kieskeurig, ze willen de beste genetische eigenschappen doorgeven aan het nageslacht. Het wolfspin mannetje brengt een lekker hapje mee als cadeautje. Daar heeft hij een goede reden voor. Het is niet om indruk te maken, maar om te voorkomen dat hij zelf wordt opgegeten door het vrouwtje.

Gesprek

Vraag de jeugdleden de volgende vragen: Ben jij wel eens verliefd geweest? Wat deed je toen om indruk te maken? Hoe heeft dat bij mensen? Hoe heet dat bij dieren?

Onderzoek

Zoek op internet van verschillende dieren uit welk baltsgedrag ze vertonen. Wat doet bijvoorbeeld een heikikker, een vlinder, een tuinslak, een edelhert, een ooievaar, een haas, een fuut, een zwaan, een zeepaardje, een stekelbaarsje om de juiste partner te vinden en indruk te maken op de partner van hun keuze?

Praktijk

Kijk in het voorjaar of je baltsgedrag kunt herkennen bij de dieren die je buiten ziet. Je weet nu waar je op moet letten.

Benodigd materiaal

  • PC met internet
  • Evt. verrekijkers
  • Evt. wandelschoenen

Aanvullende informatie

Lees 693 keer Laatst aangepast op zondag, 18 december 2022 16:21
Log in om reacties te plaatsen