woensdag, 29 september 2021 10:51

Oe's (on)mogelijke tijdopdracht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken hoe tijd werkt en hoe bijzonder het is dat de natuur weet welk seizoen het is.

Beschrijving van de activiteit

Oe verteld dat tijd is belangrijk in de natuur. In 24 uur draait de aarde om haar eigen as, in 28 dagen draait de maan om de aarde, in 365 dagen draait de aarde om de zon. Dit veroorzaakt dag en nacht, eb en vloed en de seizoenen. We kunnen per dag exact berekenen wanneer de zon opkomt en weer ondergaat, hoe laat het eb wordt en weer vloed.

Dieren en planten hebben een ‘inwendige klok’ die gebruikt maakt van dag- en nachtritme, daglengte, temperatuur, eb en vloed. Trekvogels weten precies wanneer het tijd is om naar het zuiden te vertrekken. Bomen weten wanneer in de herfst ze hun bladeren moeten laten vallen. Een egel weet wanneer hij in winterslaap moet gaan en wanneer het tijd is om weer wakker te worden.

Mensen, zoals Mowgli en Shanti, hebben ook een dag- en nachtritme met een ‘inwendige klok’ die bijvoorbeeld aangeeft dat het tijd is om te eten, of tijd om te gaan slapen. Daarnaast kunnen wij op de klok kijken om te zien hoe laat het is. Met een klok kun je precies bijhouden hoe lang één minuut ‘kloktijd’ is. ‘Gevoelstijd’ is een ander verhaal. Als je zit te wachten kan één minuut eindeloos duren, maar wanneer je lekker aan het spelen bent is één minuut zo voorbij. Het is dan ook nog niet zo eenvoudig om zonder klok in te schatten wanneer een minuut voorbij is. Oe wil graag weten nog meer dingen kunnen bedenken wat er in de nog meer gebeurt met tijd zonder dat de natuur klok kan kijken? (bijvoorbeeld diverse veranderingen in de natuur zoals bladeren vallen in de herfst, sneeuwklokjes, tulpen en dergelijke in het voorjaar enzovoort)

Oe heeft heen klok nodig m te weten wanneer hij moet eten of wanneer hij lekker in het zonnetje kan liggen om op te warmen. Hij is dus erg nieuwsgierig: Hoe lang duurt één minuut?

Oe geeft de welpen een opdracht: Iedereen in het  nest sluit sluit zijn ogen behalve de gids (of helper) Deze zegt START" en drukt dan een stopwatch in. Alle anderen in het nest zeggen "NU" als je denkt dat 1 minuut voorbij is. Wie komt er het dichtst bij? n zijn er nog trucjes om in de buurt te komen (tellen tot 60, in de vorm van 6x tellen van 21 tot en met 30)

De welpen gaan daarna zelf een zandloper maken die één minuut tijd aangeeft. Vouw een trechter van karton en zet de rand vast met plakband. Let op: hoe groter de trechteropening, hoe meer zand je nodig hebt. Zet de trechter op een fles en laat er precies een minuut lang zand doorheen lopen. Als je op tijd stopt heb je de
juiste hoeveelheid zand in de fles en kun je hem gaan gebruiken als zandloper: Zet de trechter op een 2e fles en giet het zand uit de 1e fles in de trechter. Zodra de trechter leeg is weet je dat de minuut voorbij is.

Hierna gaan de welpen spelletjes van 1 minuut doen. Bijvoorbeeld:

  • Noem zoveel mogelijk dieren op in 1 minuut.
  • Noem zo veel mogelijk bloemen op in 1 minuut
  • Ren zo vaak mogelijk rondom de kampvuurkuil in 1 minuut
  • Enzovoort

Benodigd materiaal

Per nest:

  • Stopwatch of klok met secondewijzer.

Per welp:

  • 2 droge flesjes,
  • Karton,
  • Plakband,
  • Droog zand
Lees 1111 keer Laatst aangepast op woensdag, 29 september 2021 10:52
Log in om reacties te plaatsen