dinsdag, 06 juli 2021 10:31

Maak een Zuid Afrikaanse liefsesbrief in kralen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo’n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht. Met deze activiteit maak je zelf zo’n kralenbriefje. Ben je niet verliefd? Geen probleem. Er is vast wel iemand waar je veel van houdt voor wie je een liefdesbrief kunt maken. Of maak het voor iemand die wel wat liefde kan gebruiken.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Bij de ruïne Emaarate zit Marala. Ze bekijkt vandaag alles door een roze bril. Ze heeft namelijk een Zuid Afrikaanse liefdesbrief gekregen

De activiteit

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo’n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht. Met deze opdracht maak je zelf zo’n kralenbriefje. Ben je niet verliefd? Geen probleem. Er is vast wel iemand waar je veel van houdt voor wie je een liefdesbrief kunt maken. Of maak het voor iemand die wel wat liefde kan gebruiken.

  1. Een briefje bestaat uit 11 regels van 11 kralen. Teken op papier eerst een raster en maak je ontwerp met de kleuren die je wilt gebruiken.
  2. Knip een stuk ijzerdraad van ongeveer 70 cm af. Vouw deze 1 x dubbel om het midden te bepalen.
  3. Rijg de eerste rij en schuif de kralen tot het midden van de draad. Werk van links naar rechts.
  4. Vouw de uiteinden van de draad naar elkaar toe en begin met de volgende rij kralen.
  5. Haal het uiteinde van 1 kant van de ijzerdraad door de 2e rij kralen. Trek goed aan zodat de kralen strak tegen elkaar liggen.
  6. Vouw de uiteinden van de draad weer naar elkaar toe en begin met de volgende rij kralen. Let er op dat de 1ste rij boven aan blijft.
  7. Steek het uiteinde van 1 kant van de draad door de 3e rij kralen en trek beide uiteinden weer strak aan.
  8. Blijf deze stappen herhalen tot en met rij 11.
  9. Draai de uiteinden van de ijzerdraad om een veiligheidsspeld.

Bron: Tropen museum

Benodigd materiaal

Tips

  • Je kunt dit ook maken met strijkkralen!
  • WIST JE DAT: Verschillende bevolkingsgroepen in Afrika liefdesbriefjes van kralen maken?
  • Bekijk het instructie filmpje
Lees 771 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 10:33
Log in om reacties te plaatsen