woensdag, 05 mei 2021 09:38

Een kikkerpoel voor Dahinda maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een kikker en paddenpoel voor Dahinda

Beschrijving van de activiteit

Dahinda zit in de Talaab poel te kwaken als Mowgli en Shanti aan komen lopen. Dahinda springt op de kant om met hen te gaan praten. Mowgli is eigenlijk verbaast. Waarom kan Dahinda, net als Jacala, zowel leven in het water als op het land. en kan Malchi alleen leven in het water en kan Mowgli niet ademhalen in het water?

Dahinda verteld dat zij, net als alle kikkers en padden zijn amfibieën, ze kunnen zowel in het water als op het land leven. De groene kikker is meestal in water te vinden. De bruine kikker en de pad leven vooral op het land, die zetten alleen hun eitjes af in water. Een klomp eitjes van kikkers in het water noemen we kikkerdril. Padden leggen hun eitjes niet in een klomp maar in lange snoeren. De kikkervisjes die uit de eitjes komen, ademen door kieuwen net als vissen. Zodra een kikkervisje poten heeft, krijgt hij longen en moet hij regelmatig bovenwater komen om te ademen, anders verdrinkt hij. Kikkers hebben een glooiende helling nodig om uit het water te kunnen komen, of ze kruipen aan land via een boomstronk, stapel stenen of waterplanten. Kikkerdril heeft geen voeding nodig. Kikkervisjes eten eerst het dril op en daarna algen uit slootwater. Kikkervisjes met poten eten kleine diertjes zoals watervlooien en muggenlarven. Volwassen kikkers zijn echte vleeseters, ze eten vooral insecten, spinnen en slakken.

Dahinda verteld dat je heel eenvoudig zelf buiten een kikkerpoel kunt maken. Het hoeft niet groot te zijn om kikkers aan te trekken. Neem bijvoorbeeld een afwasteiltje als basis. Kies een natuurlijke plek in de schaduw tussen begroeiing en graaf een gat in de grond waar je het teiltje in plaatst. Haal uit een vijver of sloot wat water, stenen begroeid met algen en waterplantjes. Bedek de bodem van je teiltje met stenen en plant er waterplantjes tussen die voor zuurstof in het water gaan zorgen. Vul het teiltje voor 3/4 met sloot- of vijverwater, gebruik geen kraanwater. Maak een kikkertrap, zodat kikkers of andere dieren die in het water vallen op de kant kunnen kruipen, bijvoorbeeld door flinke stenen te stapelen of een houten plankje half uit het water op de kant te leggen. Nu heb je een poel die aantrekkelijk is voor kikkers.Je weet natuurlijk niet zeker of er kikkers naar je kikkerpoel gaan komen. Je kunt er wel op rekenen dat er waterdiertjes in komen (insectenlarven) en dat er vogels uit komen drinken of erin gaan badderen

Benodigd materiaal

  • Teiltje,
  • Schop,
  • Slootwater,
  • Stenen,
  • Waterplantjes
Lees 153 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 mei 2021 09:47
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Buitenleven

Duur

15-30 min

Groepsgrootte

Individueel1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen11-15 scouts

Locatie

BuitenRondom het clubhuisOp en om het waterStad1,5meter

Voorbereidingstijd

5-15 min