maandag, 31 augustus 2015 02:00

Spionnen spel

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De jeugdleden worden ondergedompeld in het spionnen wereldje en leren en ervaren zo hoe spionnen werken.

Beschrijving van de activiteit

Paspoorten maken

De kinderen die binnenkomen krijgen de smoking aan, doen een zonnenbril op en gaan op de foto. Deze kun je daarna afdrukken (op de computer of via 1 - uur service). Met deze foto kun je een spionnenpaspoort maken. Compleet met vingerafdrukken, schuilnaam, etc Je kunt in het paspoort ook opdrachten zetten, voor een speurtocht. Dit moeten ze dan invullen tijdens de speurtocht.

Speurtocht

Ja, het belangrijkste van een spionnenfeestje is natuurlijk een speurtocht. Het kost even wat tijd om het te regelen, maar het kan eigenlijk echt niet ontbreken. Het handigste is om de kinderen in een paar kleine groepjes te verdelen. Ze moeten dan dus samenwerken. Elk groepje krijgt een spionageformulier. Maak van te voren een route die de kinderen moeten afleggen. Het is aan te raden om mee te lopen met de route om het tempo te verlagen. De kinderen zijn anders met 10 minuten terug! De kinderen krijgen bijvoorbeeld om beurten een brief/opdracht of rebus die naar het volgende punt leidt. Je kunt ook pijlen of aanwijzingen in de route brengen (bijvoorbeeld in de brief schrijven, bij huisnummer 32 linksaf). In de speurtocht kun je een aantal spionage opdrachten laten uitvoeren. Een aantal ideeën zijn:

Wat ontbreekt er

Leg een aantal voorwerpen neer en laat de groep er 30 seconden naar kijken. Dan moeten ze even wegkijken en je haalt 1 voorwerp weg. Nu moeten ze "raden" welk voorwerp er ontbreekt. Als het goed is, krijgen ze een punt. Je kunt het een aantal keer herhalen.

Geheimtaal

Maak een tekst in geheimtaal. De kinderen moeten dit ontcijferen binnen een bepaalde tijd. Je kunt het geheimtaal bijvoorbeeld maken door bij alle letters 2 erbij op te tellen. Dus een A word een C, een B wordt een D, etc. Een andere taal is A=1, B=2, etc SPION wordt dan dus URKQP of 19-16-9-15-14. Houdt de tijd bij. De groep die het het snelst doet, krijgt de meeste punten.

Zoek een voorwerp

Je kunt een aantal voorwepen verstoppen, waarbij de groepen moeten zoeken. Ieder voorwerp die ze vinden in bijvoorbeeld 5 minuten tijd is 1 punt. Als alle voorwerpen gevonden worden, krijgen ze ook nog eens bonuspunten.

Raadsels en puzzels oplossen

In de bibliotheek kun je hele leuke raadsels en puzzelboeken voor kinderen vinden. Dit kun je kopiëren en op een vel plakken. De kinderen moeten dan binnen een bepaalde tijd een puzzel of raadsel oplossen.

Verbrand alle bewijs

Sluit de dag af door alle bewijzen te verbranden. Je kunt dit bijvoorbeeld tijdens het eten doen met een vuurkorf.

Voorbereidingstijd

Ongeveer een uur tot 3 uur aan spelletjes klaarleggen en maken. Het kan zo uitgebreid als je zelf wil.

Benodigd materiaal

Zie spelletjes.

Tips

James Bond, 007 (voor de jongens) of Totally Spies (voor de meiden) is een prima themanaam voor deze activiteit voor de iets oudere kinderen.

Uitnodiging

  • De kinderen die op het spionnenspel komen, krijgen een geheimzinnige uitnodiging.
  • Op de James Bond, 007 (voor de jongens) of Totally Spies (voor de meiden) is een prima themanaam voor deze activiteit voor de iets oudere kinderen.
  • uitnodigingen kun je een geheime boodschap schrijven (in geheimschrift, wel de code meesturen).
  • Ook kun je de tekst op de uitnodiging in een rebus verwerken.
  • Je kunt ook een foto als puzzel laten afdrukken. Op de achterzijde van de puzzel, schrijf je de tekst!
  • Nodig de spionnen (in spé) uit voor een trainingskamp of een ontmoetingsplek! Vergeet in de uitnodiging niet te vermelden wat de geheime (klop)code of wachtwoord is om binnen te komen!

Decoraties

  • Voor spionnen decoraties hoef je niet lang te zoeken. Immers moet het allemaal een beetje geheimzinnig zijn en wellicht zal er veel buiten worden gedaan.
  • Je kunt de kamer aankleden door zwarte ballonnen, slingers en stukken stof op te hangen. Plaats op een aantal plaatsen spotjes en doe de gordijnen dicht.
  • De spionnenkamer moet natuurlijk wel goed beveiligd zijn. Je kunt een "beveiligingssysteem" maken van een oude schoenendoos en deze beplakken met gekleurde folie. Een cijfer toestenbord erop om de code in te tikken en klaar.

Kleding

  • Vraag de ouders of ze de kinderen in het zwart op bij spionnenspel willen laten komen. Je kunt ook vragen of ze allemaal een (donkere) zonnenbril willen meekomen.
Lees 18385 keer Laatst aangepast op woensdag, 24 oktober 2018 14:25
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Sport & Spel

Duur

2 - 3 uur

Leeftijdsgroep

5-7 bevers7-11 welpen11-15 scouts

Locatie

BinnenBuiten