maandag, 08 maart 2021 22:22

Zuid Korea alfabet 'geheimschrift'

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen schrijven en lezen met tekens, gebaseerd op het alfabet van Zuid Korea. Ze werken hierbij samen.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zijn bij de ruïne Emaarate en vinden daar Chil met een brief met rare tekens erop in zijn poten. Er staat ook een vlag op die brief. Een vlag met in het midden een rood/blauwe bal en daar omheen vier zwart-wit gestreepte blokjes. Chil vertelt, dat dat de vlag van het land Zuid Korea is. Daar wordt in 2023 de World Scout Jamboree gehouden. De tekens zijn de letters van het alfabet van Zuid Korea.

Het alfabet (Hangul) van Zuid Korea is anders dan het Nederlandse alfabet. De letters zien er anders uit. Het lijken kleine tekeningen: tekens in een soort vierkantje. De tekens zijn de letters. Zo is het vierkantje het woord. Het wordt gelezen per 'kolom', van links naar rechts en van boven naar beneden. Sommige letters van dat alfabet heeft het Nederlandse alfabet niet. En sommige letters van ons alfabet kennen zij niet. Daarom zijn er voor dit spel tekens bij bedacht, zodat alle letters van het Nederlandse alfabet geschreven en gelezen kunnen worden.

Elke welp krijgt een overzicht van de tekens. De leiding laat een aantal woorden, geschreven met de tekens, zien op een flapover, een groot vel papier of een schoolbord. Daarna gaan de welpen zelf aan de slag met de tekens.

Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden:

  1. Een woord schrijven en/of lezen
  2. Een kort verhaal (bijvoorbeeld over je huisdier, je hobby, je sport) of een mopje of raadsel schrijven. Als die geschreven zijn, worden ze uitgewisseld en gelezen.
  3. Opdrachten lezen en uitvoeren.
  4. Een speurtocht lopen. De route is te lezen in die tekens.
  5. Je naam (en adres) schrijven met die tekens.
  6. Uitdaging: schrijf en lees de tekens van het woord niet zoals wij het schrijven (naast elkaar), maar zoals de woorden in Zuid Korea geschreven worden: in een soort vierkantje. Denk daarbij aan de volgorde van de tekens.

Dit kan per welp, per duo of per nest. Hierbij kan goed samengewerkt worden, want iedere welp heeft zijn eigen vaardigheden. Ze kunnen elkaar helpen. De ene welp weet een leuke mop, de andere welp kan goed overweg met de Nederlandse taal en die omzetten in de tekens.  

Het is handig, als de welp die schrijft telkens een regel of ruimte op het papier overlaat. Op die regel en in die ruimte kunnen de letters van de vertaling geschreven worden.

Benodigd materiaal

Veiligheid

  • Taal is niet voor iedereen en dus ook niet voor elke welp makkelijk. Let erop, dat de welpen elkaar niet uitlachen. Benadruk dat ze elkaar helpen, want iedereen heeft zijn eigen vaardigheden.
  • In de verhalen, mopjes of raadsels mag uiteraard niet gepest worden.
Lees 2448 keer Laatst aangepast op donderdag, 11 maart 2021 22:33
Log in om reacties te plaatsen