zondag, 13 november 2022 15:30

Alternatief alfabet

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen bedenken hun eigen alfabet en gaan hier opdrachten mee doen.

Beschrijving van de activiteit

De welpen een nieuw alfabet die compleet los staat van het Latijnse alfabet dat we kennen.

Chil is de boodschapper in de Jungle. Hij vliegt met boodschappen in het welpen alfabet van bijvoorbeeld de Guha grotten naar Haveli. Dat welpen alfabet fascineert Mowgli en Shanti.

Er worden 26 A4-blaadjes gemaakt. Voor elke Latijnse letter een. De kinderen gaan per blad hun eigen variant van de letter bedenken. Het is belangrijk dat de letters voldoende van elkaar verschillen zodat ze goed herkenbaar zijn. Ook moeten ze een beetje snel op te schrijven zijn. Als elk teken een heel kunstwerk is, ben je erg lang bezig met schrijven en dat is niet de bedoeling.

Als er tijd over is gaan de kinderen gaan in dit alfabet nu een kort verhaal of raadsel schrijven. Waarna deze worden uitgewisseld en voorgelezen.

Benodigd materiaal

  • 26 a4'tjes
  • Schrijfmateriaal

Tips

  • Op A4'tjes moet je de Latijnse letter schrijven waar de verzonnen letter mee correspondeert. Anders ben je al snel de draad kwijt.
  • Ook kan je aan het begin van de activiteit informatie vertellen over alfabetten en wijzen van schrijven. Denk aan de hiërogliefen van het Oude Egypte  of het Cyrillisch schrift dat in Rusland wordt gebruikt. Dit allemaal om de kinderen te inspireren voor hun nieuwe alfabet.

Aanvullende informatie

Lees 760 keer Laatst aangepast op zondag, 26 november 2023 00:56
Log in om reacties te plaatsen