maandag, 31 augustus 2015 02:00

De strijd om de grootste bladerenkroon

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het bos moet veilig gesteld worden voor de toekomst. Alleen bomen met veel bladeren maken een kans om te overleven.

Beschrijving van de activiteit

Iedere scout is een boom en krijgt aan het begin van het spel ’n kaartje met bladeren, een paar boomwortels en een handvol zonlicht. De scout die aan het einde van het spel de grootste bladerenkroon heeft wint het spel. De zonlicht kaartjes liggen in het bos verstopt. Als je zonlicht vind is het voor jou. Onderling vechten de bomen om zonlicht. Als de ene boom de andere tikt, dan wint de boom met de grootste hoeveelheid boomwortels. Die krijgt dus al het zonlicht van de verliezer.

Posten

Post 1: Boswachter

De boswachter doet aan onderhoudt. Hij kapt sommige bomen om zodat er meer zonlicht in het bos komt. Meer zon betekend dat jonge bomen beter kunnen groeien en er dus meer bladeren in het bos komen. Je kunt bij de boswachter zonlicht ruilen voor bladeren.
Bladeren heb je nodig om de grootste boomkroon te krijgen.

Post 2: Seizoenen

Het is herfst. Dé tijd dat de bladeren vallen en de boom wortels groeien. Hier kan je bladeren ruilen voor wortels. Wortels heb je nodig om een stevig wortelstelsel te hebben en niet zomaar je zonlicht weg te hoeven geven als je getikt wordt.

Post 3: Ontbosser

De ontbosser loopt rond in het bos. Als hij je tikt moet je ’n kaartje uit zijn hand trekken en kan er van alles gebeuren. Te weinig zon dat betekend dat je één bladeren kroon in moet leveren. Te veel regen betekend dat je wortels weg rotten dus moet je er één inleveren. Zonsverduistering, geen zon meer te bekennen dus inleveren die kaartjes.

Voorbereidingstijd

Kaartjes maken, aantal is afhankelijk van je aantal deelnemers. Wanneer je het spel vaker wilt spelen lamineer dan je kaartjes. Duur: ongeveer 30 minuten.

Benodigd materiaal

 • Kaartjes met zonlicht
 • Kaartjes met boombladeren
 • Kaartjes met boomwortels
 • Kaartjes voor de ontbosser
 • Minimaal 3 mensen om de posten te bemensen:
  • Boswachter
  • Seizoenen
  • Ontbosser

Tips

Geef duidelijk aan in welk deel van het bos gespeeld mag worden.

Lees 2907 keer Laatst aangepast op maandag, 29 oktober 2018 01:08
Log in om reacties te plaatsen