dinsdag, 12 januari 2021 12:19

De wintertrucjes van dieren

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over hoe dieren overleven in de winter.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Rebbel is net achter haar huis in het bos bezig als Stuiter aan komt lopen. doordat Rebbel bezig is heeft ze het warm en dus even haar jas uitgetrokken. Stuiter is verbaast want het is erg koud buiten. hij heeft een dikke jas aan, een muts op, een sjaal om en wanten aan. Rebbel verteld dat dat komt omdat ze bezig is en het daardoor warm heeft, maar daardoor zo meteen wel goed moet eten omdat ze veel energie verbruikt heeft. Terwijl Rebbel en Stuiter staan te praten trekt ze wel even een jas aan, en komt er een roodborstje kijken. Stuiter is nieuwsgierig hoe dat roodborstje, en de andere dieren, warm blijft in de winter. Ze verteld dat dieren allemaal verschillende trucjes hebben om warm te blijven.

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten bij de Talaab poel. Het is winter en het is Mowgli opgevallen dat hij sommige dieren uit de jungle nu bijna niet meer ziet. Zo hangt Mang al een tijd te slapen in de Guha grot, Dahinda komt de Talaab poel niet meer uit  en Ikke is in zijn holletje gekropen. Andere dieren zijn iets dikker geworden of naar warmere oorden gevlogen. Bagheera legt uit hoe dat werkt.

De activiteit

In de winter is het koud in Nederland en is er voor dieren weinig voedsel te vinden. Dieren gebruiken trucjes om de winter te overleven.

 • Trucje 1 Vetreserve: Zeehonden en wilde paarden eten in de herfst extra veel. Dit slaan ze in hun lichaam op als vetreserve om in de winter te kunnen verbranden voor energie en om warm te blijven.
 • Trucje 2 Wintervoorraad: Eekhoorns, veldmuizen en gaaien leggen een wintervoorraad aan van noten en zaden.
 • Trucje 3 Binnen blijven: Mieren, bijen en andere insecten blijven in de winter in hun droge warme nest en komen alleen op een zonnige dag even naar buiten.
 • Trucje 4 Winterslaap: Egels en vleermuizen houden een winterslaap.
 • Trucje 5 Wintervacht: Schapen en konijnen krijgen een dikkere wintervacht, vogels krijgen een winterkleed met dikkere veren.
 • Trucje 6 Antivries: Kikkers, de citroenvlinder en de wijngaardslak hebben een soort antivries proteïnen in hun bloed waardoor ze niet bevriezen.
 • Trucje 7 Vertrekken: Trekvogels zoals de gierzwaluw en trekvlinders zoals de atalanta vliegen in de herfst naar een warmer land.

Ga op een winterse dag naar buiten en kijk naar de dieren die je buiten ziet. Welk trucje gebruiken deze dieren om de winter door te komen?

Maak een droge, warme, fijne winterschuilplek in een hoekje of onder de struiken voor kleine diertjes. Begin met een zachte ondergrond van gras, mos en afgevallen bladeren. Bouw er een constructie omheen van takjes en twijgjes. Hier kunnen diertjes beschut tegen de kou de winter doorbrengen.

Benodigd materiaal

 • Takjes,
 • Gras,
 • Mos,
 • Bladeren
Lees 1914 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 maart 2021 20:42
Log in om reacties te plaatsen