zondag, 29 november 2020 10:26

Bosjesmannen en takkenwijven

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Poppetjes maken van takken

Beschrijving van de activiteit

Keet Kleur zit bij Bas Bos. De tafel ligt vol met takken: dikke, dunne, lange en korte takken. Bas Bos verteld: Aan het einde van de herfst en in de winter zijn de takken aan de bomen kaal. Omdat er dan geen blaadjes aan hangen kun je alle takken goed bekijken. De takken zijn net als de stam van hout. Takken hebben ook jaarringen en worden dus elk jaar iets dikker. We noemen een tak pas een tak als hij minstens drie jaar oud is, daarvoor wordt het een twijgje genoemd.

Keet Kleur kent hier een mooi verhaal over. Samen met de bevers bekijkt ze het voorleesfilmpje Mannetje Tak of lees zelf het prentenboek voor.

Na het lezen gaan Keet Kleur en Bas Bos buiten naar het bos en laten elke bever op zoek gaan naar een gevorkte tak waar hij / zij ‘Mannetje Tak’, ‘Vrouwtje Tak’, of één van de drie ‘Twijgjes’ in herkent.

Knip met een snoeischaar de tak in de gewenste lengte (benen, romp, hoofd aan elkaar), en knip één dunner takje voor de armen..

Terug bij het clubhuis geven de bevers hun mannetje of vrouwtje een broek en truitje door gekleurde wol om de tak heen te draaien (zie voorbeeldfoto).

Plak wiebel oogjes op het hoofdje en maak af met haren van wol. De haren kun je vastlijmen of vastzetten met een punaise. Zet de hele familie Tak gezellig bij elkaar.

Benodigd materiaal

  • Boek: Mannetje Tak / Julia Donaldson en Axel Scheffler of laptop waar het filmpje op gedraaid kan worden.
  • Gevorkte tak,
  • Takje,
  • Snoeischaar,
  • Wol in verschillende kleuren,
  • Wiebel oogjes,
  • Lijm of punaise

Veiligheid

Je kunt eventueel de stukjes wol al geknipt hebben zodat de bevers niet met scharen bezig hoeven

Tips

Voor de oudste bevers kun je eventueel de uitdaging leggen om een goede knoop / sjorring om de armen heen te leggen

Lees 2060 keer Laatst aangepast op zondag, 29 november 2020 10:42
Log in om reacties te plaatsen